Најновије вести

Србија инсистира да НАТО отвори архиве

Округли сто Удружења породица киднапованих и несталих лица н а КиМ – екшумације и идентификације несталих

 

На Косову нестало 1.639 особа, подсетио је председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић. – Изражен проблем сведока и чланова породица киднапованих и несталих који страхују да сведоче. – Сви учесници Округлог стола захтевају отварање и доступост архива УНМИК-а и КФОР-а
Удружење породица киднапованих и несталих лица на КиМ „Отета истина“ са седиштем у Београду, које предводи Верица Томановић, супруга лекара Андрије Томановића киднапованог у Приштини 1999. године, је у сарадњи са Комисијом Владе РС за нестала лица, Тужилаштвом за ратне злочине, Међународном Комисијом за нестала лица (Сарајево) (ИЦМП), Међународним Комитетом Црвеног Крста у Београду и Црвеног Крста Србије, организовала Округли сто „Екшумације и идентификације несталих лица“ који је одржан у хотелу „Палас“ у Београду по попуштању мера везаних за епидемију коронавируса, у присуству пуног броја позваних учесника.
Решено 74 одсто случајева, нисмо задовољни
-На почетку рада Комисије, 6054 особе су се водиле као нестале и до сада је решено око 74 одсто случајева, али смо и даље незадовољни, јер је број несталих сувише велик, рекао је Вељко Одаловић, председник Комисије за нестала лица Владе РС и шеф београдске делегације Радне групе за нестала лица, на почетку трочасовног трајања Округлог стола „Екшумације и идентификације несталих лица“.
У Вашингтону је потписан документ о несталима, навео је Одаловић. Србија како је рекао Одаловић инсистира да НАТО отвори своје архиве, како би се утврдила судбина несталих. – Тимови Хашког трибунала 1999. и 2000. године „прекопали“ простор Косова и екшумирали више од 4.000 тела. – Идентификована је 2001 особа, међу којима је била само једна Српкиња. Циљано су тражили Албанце, али тај посао нису урадили да им служи на част, пошто је било доста погрешних идентификација. Ми смо десет година имали те захтеве да се архиве отворе и да се ставе на увид Удружењу јер смо дубоко уве рени да их имају, рекао је Одаловић. Вељко Одаловић је на овом округлом столу поменуо више локација на КиМ које треба претражити међу којима су Јавор, Дојнице, Будисавце, Кошаре, Ливочко језеро, једно место код Ђаковице… Он је рекао да је разговарао са представницима америчке амбасаде и рекао им д а су по Вашингтонском споразуму у обавези да једнако притискају обе стране да се дође до истине о несталим лицима на КиМ. Одаловић је такође напоменуо да Србија нема ниједан захтев који није испунила у вези овх питања. Саопштио је, и податак да има 244 нове нестале особе. А ако су неки убијени, као што је саопштено за др Томановића, где је онда сахрањен? Британце сам замолио да још једном претраже документа , рекао је Одаловић и додао да ће ускоро уследити и Закон о несталим лицима којим ће бити регулисана и права чланова породица несталих.
Тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић је изјавила да је Тужилаштво за ратне злочине посвећено проналажењу сваке нестале особе. Свака нова информација ће помоћи расветљавању њихове судбине. Разговараћемо са сваком особом која има сазнања и за то смо отворени 24 сата дневно, рекла је Станојковић.

Без политизације и дискриминације

– Кроз такве разговоре долазимо до података о масовним гробницама. Пружићемо заштиту тим лицима. „Нећемо дозволити да буду угрожена, као ни чланови њихових породица“, истакла је Снежана Станојковић.
Председник Удружења породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији Верица Томановић је рекла да хиљаде породица и данас очекује одговоре на питања о судбини најближих и напоменула да удружење подржава ископавања на локацији Кижевик као и убрзање радова на регистрованим локацијама гроб ница на терену КиМ.
-Постоји огромно незадовољство због дводеценијског заташкавања информација о злочинима на Косову. Успорене су екшумације масовних гробница и идентификације жртава, изјавила је Верица Томановић. Она је по ко зна који пут за 22 године трагања за несталима истакла да су проблеми несталих лица регулисани Женевском конвенцијом о људским правима, Другим допунским протоколом, Резлуцијом о прислином затварању, Хашком декларацијом и Хелсиншким актима, али да ова документа на Косову и Метохији нису испоштовале најпре оне државе које су их потписале. Као и Одаловић и Томановићка је у име Удружења захтевала да се избегне дискриминација и политизација овог питања.
Верица Томановић је и на овом Округлом столу, још једном, затражила од Кфора и свих мисија које су на КиМ биле од јуна 1999. до краја 2000. године да омогуће домаћим и међународним институцијама приступ документацији из својих архива. – Решавање питања несталих је од изузетне важности за даље побољшање стања људских права, изградње добросуседских односа, узајамног поверења и добросуседских односа, рекла је Томановић.

Отклонити препреке које ометају трагање за несталим

Регионални координатор МКЦК Делегације у Београду за питања несталих лица и председавајућа Радне групе за лица нестала на територији Косова и Метохије, Мартина Фава, је рекла да је њихов циљ да се отклоне препреке у решавању ових питања као и то да инсистирају на доступности архива које међународне организације имају. Црвени крст, додала је , делује као посредник између Београда и Приштине. Власти су одговорне да се резултат трагања за несталим побољша, а политизација овог питања мора да се избегне, рекла је на крају Мартина Фава.
У раду овог Округлог стола о екшуманизацији и идентификацији несталих на КиМ су, између осталих, учествовали и заменици за ратне злочине Миољуб Виторовић и Василије Сератлић, заменица шефа Програма Међународн е Комисије за нестала лица ИЦМП за Западни Балкан Самира Крехић, сарадник овог програма за Западни Балкан Иљбер Морина. Учешће су узели и асистент у Слушби тражења МКЦК Делегације у Београду Ивана Костић. ИЗ ЦК Србије били су генерални секретар Љубомир Миладиновић и сарадник Милица Бјелобаба. Из Канцеларије за КиМ учествовао је заменик дирекотра Игор Поповић.
На крају састанка дат је предлог закључака који се односе на рад на анализу 104 случаја несталих који су пријављени само код ИЦМП-а, преглед и анализу комплетне документације везане за случајеве несталих лица која се идентификују традициоанлном методом у случајевима где је могло доћи до замене идентитета. Закључено је такође да треба отпочети ревизију документације неидентификованих посмртних остатака у мртвачници у Приштини на транспарентан начин и у складу са највишим форензичким стандардима уз укључивање форензичких стручњака домаћих институција и међународних ор анизација. Потребно је такође ажурирати евиденције које воде домаће институције и учинити их доступним јавности због транспарентности, провере и допуне података од стране породица несталих. Важан задатак у даљем раду је и да се приликом сусрета премијера, потписника берлин кског споразума убаци провера локација на подручју Албаније.

Позив сведоцима да се јаве
Тужилац за ратне злочине у Београду Снежана Станојковић је са овог Округлог стола о екшумацијама и идентификацијама несталих лица на КиМ, које је најтеже питање у земљи, изричито позвала све оне који имају нека сазнања о расветљавању судбине несталих и о масовним гробницама да се јаве у било ком моменту и да могу да говоре у било којем месту које сами одаберу у централној Србији. Она и Вељко Одаловић су истакли да овим путем желе да охрабре сведоке да проговре јер инсистирају и на отварању архива УНМИК-а и КФОР-а што је на овом округлом столу био императиван захтев свих учесника Округлог стола.

С.Ђукић

 

Подели на: