nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:26
Najnovije vesti

Srbija na sednici Saveta Evrope

Državni sekretar Nemanja Stevanović učestvovao je na godišnjoj 129. ministarskoj sednici Saveta Evrope, održanoj 16. i 17. maja 2019. godine u Helsinkiju.

 

Državni sekretar Nemanja Stevanović je u svom obraćanju učesnicima govorio o važnosti koju Srbija pridaje Savetu Evrope i oblastima kojima se ta organizacija bavi. Susreo se sa državnim ministrom za trgovinu, zapošljavanje, privredu, jedinstveno digitalno tržište EU i zaštitu podataka Republike Irske, Patom Brinom.

U razgovoru sa Patom Brinom izraženo je zadovoljstvo odličnim odnosima Srbije i Irske i razmotrene su konkretne mogućnosti daljeg razvoja ekonomske saradnje dve zemlje, posebno u oblasti informacionih tehnologija. Stevanović se sastao i sa zamenicima ministara inostranih poslova Republike Mađarske, Leventom Mađarom i Republike Azerbejdžan, Mahmudom Mamad Gulijevim.

U razgovoru sa mađarskim kolegom izrazio je zadovoljstvo položajem nacionalnih manjina u dve zemlje, a kroz razgovor sa predstavnikom Azerbejdžana razmotrili su konkretne mogućnostima daljeg razvoja ekonomske saradnje dve zemlje.

Na sednici je učestvovalo 30 ministara spoljnih poslova država članica Saveta Evrope. Obeležena je 70. godišnjica organizacije posvećene unapređenju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi. Šestomesečno predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope je od Finske preuzela Francuska.

Podeli na: