četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:59
Najnovije vesti

Srbima se zabranjuje da ispovedaju svoju veru

Kosovska policija zabranila liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini

 

 

Sveštenicima Staniši Arsiću i Zoranu Gođevcu pripadnici kosovske policije nisu dozvolili da služe liturgiju u hramu Hrista Spasa u Prištini, povodom velikog pravoslavnog praznika Spasovdana. Prema rečima sveštenika policija im je zabranila da otključaju crkvu predhodno im uzevši dokumetna.

Prema rečima sveštenika Arsića, legitimisao ih je i zabranio otključavanje crkve jedan policajac, ali se ubrzo pojavio veći broj policajaca koji su stajali oko njih.

-Nisu želeli da govore na srpskom jeziku i kratko su nam zadržali dokumenta. Posle toga smo odlučili da se vratimo u crkvu Svetog Nikole i u njoj služimo prazničnu liturgiju, rekao je otac Staniša.

Hram Hrista Spasa sagrađen je u centru Prištine, ali još uvek nije završen. Vlasti u Prištini tvrde da je podignut nelegalno u vremenu SlobodanaMiloševića, na zemljištu Univerziteta. U Eparhiji raško-prizrenskoj kažu da imaju odluku suda da je hram pod patronatom crkve i da mogu nesmetano u njemu da služe liturgije.

Zbog najnovijeg incidenta koje su izazvale vlasti u Prištini saopšenjem se obratila Kancelarija za Kosovo i Metohiju  u kome se između ostalog kaže da je ovakav necivilizacijski postupak Kosovske policije direktno dirogovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na KiM, SPC i verujućem srpskom narodu.

”Srbima na Kosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na KiM. Krajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na KiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini”, kaže se u saopštenju Kancelarije za KiM i podseća da su prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti “Isus mrzi Srbe”, uz brojne druge pogrdne poruke.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić povodom zabrane služenje liturgije u hramu Hrista Spasa u Prištini kaže da je to kršenje osnovnih ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu i direktan udar na sve Srbe koji žive na ovim prostorima.  Rakić ističe da je duboko verovao da su ovakve stvari na Kosovu prošlost i da narodi koji ovde žive treba da rade na izgradnji međusobnog pomirenja i poverenja uz poštovanje svih vera.

”Ovo što se jutros dogodilo sveštenstvu i vernom narodu koji sem da obeleže veliki praznik nisu imali nikakvu drugu nameru, ne samo da je loša poruka nego i crveni alarm za međunarodnu zajednicu da se stvari moraju nazvati pravim imenom, a to je da ne postoji jednakost među narodima i da se ovim činom šalje jasna poruka da Srbi u svojim svetinjama ne mogu slobodno da propovedaju svoju veru kao i to da ne postoji verska ravnopravnost. Ovo je i pokazatelj da pored toga što se borimo na svim ostalim poljima da stvorimo bolje uslove za život našeg naroda, moraćemo još odlučnije da se borimo da se zvono sa srpskih crkvi čuje svuda tamo gde one postoje”, kazao je Rakić.

M.Č.

Podeli na: