Најновије вести

Српска листа прогласила победу у свих десет општина са српском већином

Кандидати Српске листе на локалним изборима на Косову и Метохији победили су у свих десет општина са српском већином, саопштила је Листа. Очекују се резултати и из других општина. Излазност је била 42,8 одсто, а највећа је у општинама на северу, више од 60 одсто.

 

17. 10. 2021. 23:49
Селаковић: Српски народ мудар и сложан када је најпотребније
Српски народ на Косову и Метохији показао је још једном да је мудар и сложан када је најпотребније и да нема тог насиља и застрашивања које ће га поколебати у праведној борби за опстанак на светој српској земљи, поручио је министар спољних послова Никола Селаковић.

“Победа Српске листе у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији показатељ је упорности, храбрости и несаломивости нашег народа, али и недвосмислен израз поверења у државу Србију”, навео је Селаковић у саопштењу.

Уверен је “да ће наша браћа и сестре на Косову и Метохији наставити да једнако упорно бране и своје право на постојање и своја људска права” и истакао да ће Србија наставити да чини све да им у тој борби помогне. “Весели се српски роде на Косову и Метохији, јер време победа је пред нама”, поручио је Селаковић.

17. 10. 2021. 23:18
У већини општина са албанском већином биће одржан други круг
Према прелиминарни резултатима централне изборне комисије, у већини од 28 општина са албанском већином председници општина биће изабрани у другом кругу избора.

У највећем граду на Косову и Метохији, у Приштини, нема победника. У други круг иду кандидати Самоопредељења и Демократског савеза Косова.

У јужном делу Митровице победио је кандидат Демократске партије, у Пећи кандидат Демократског савеза Косова.

Рамуш Харадинај је саопштио да су председнички кандидати његове Алијансе за будућност победили у Ђаковици, Сувој реци, Ђаковици, Клини и Јунику.

22:38
Петковић честитао Српској листи
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је Српској листи победу на локалним изборима у покрајини.

Петковић је на свом Фејсбук налогу истакао да је то “победа нашег народа, али и победа политике коју предводи председник Александар Вучић”.

“Опет смо показали и доказали да када нам је најтеже и када смо под највећим притисцима, да смо тада и најјачи! Ова подршка и поверење нас обавезују да радимо и градимо још више”, поручио је Петковић.

21:29
Радојевић победио у Митровици, Љиљана Шубарић у Грачаници
У северном делу Косовске Митровице за председника општине изабран је кандидат Српске листе Милан Радојевић.

У општини Грачаница изабрана је такође кандидаткиња Српске листе Љиљана Шубарић.

21:21
Ракић прогласио победу Српске листе
Председник Српске листе Горан Ракић прогласио је победу кандидата Српске листе у свих десет општина са српском већином, након локалних избора на Косову и Метохији.

19:38
Излазност 42,8 одсто, у северним општинама више од 60 процената
Централна изборна комисија је саопштила да је излазност на локалним изборима 42,8 одсто. Највећи одзив је био у општинама са српском већином.

У северним општинама – Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу одзив је пре 19 часова био преко 60 одсто. У српским срединама јужно од Митровице очекује се одзив од преко 50 одсто.

Посматрачи на изборима у српским срединама нису регистровали веће нерегуларности током гласања. То су констатовали и посматрачи Европске уније, а оно што је примећено, јесте да је било грађана којих није било у бирачким списковима.

Највише кандидата за председнике општина и одборнике на данашњим изборима у српским срединама имала је Српска листа. Било је и кандидата из грађанских иницијатива, као и самосталних кандидата.

Што се тиче политичке сцене албанске и других несрпских заједница, највећа мета странака је Приштина. Пре избора, највеће шансе за освајање власти у највећем граду на Косову и Метохији дате су покрету Самоопредељење, који води премијер Аљбин Курти.

У Приштини је забележена и највећа излазност у албанском бирачком телу, што указује и на највеће ангажовање странака за освајање власти у том граду.

Уколико би Аљбин Курти добио Приштину, онда би у великој мери утврдио своју доминацију међу албанским политичарима и странкама.

Према проценама неких посматрача избора, у Приштини није изабран председник општине, па ће у други круг кандидати Самоопредељења и Демократског савеза Косова. У јужној Митровици је, према истим изворима, победио кандидат Демократске партије, а изгубио кандидат Самоопредељења.

Грађани на Косову и Метохији гласали су за председнике и одборнике у 38 општина, од којих је 10 са српском већином.

Биралишта су затворена у 19 часова. У случају гужве на бирачком месту, оно се затвара, али гласање траје док не гласају сви који су се ту затекли до 19.00.

Први незванични резултати се очекују после 22 сата.

Централна изборна комисија је саопштила да је излазност на локалним изборима 42,8 одсто.

Највећи проценат излазности био је у општинама са српском већином.

Изборе надгледа стотинак посматрача Европске уније, а ту су и други посматрачи.

У десет општина са српском већином укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Кандидате за председнике у свих десет општина са српском већином, али и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе “Српска народна слога”, “Народно јединство”, “Народна слога” и иницијатива “Слобода”. Четири кандидата су на изборе изашли самостално.

Аналитичари не очекују да се резултати са парламентарних избора, на којима је победио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, прелију и на локалне изборе.

Данашњи избори су били редовни, на њима је право гласа имало преко 1.800.000 бирача.

Подели на: