subota, 26. novembra 2022. | 10:48
Najnovije vesti

Stano: Posle 10 godina dijaloga Beograda i Prištine vreme za uspešan kraj

Povodom 10. godišnjice od početka dijaloga Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, u Briselu za T a n j u g ocenjuju da je proces tokom prethodne dekade doneo “istinske promene” kada je reč o svakodnevnom životu ljudi u regionu.

 

 

Posle 10 godina dijaloga vreme je da se krene dalje i proces dovede do uspešnog kraja”, rekao je T a n j u g u portparol EU, Peter Stano.

Stano podseća da je specijalni predstavnik EU, Miroslav Ljačak, prošle nedelje bio u Beogrdai i Prištini i da je od obe starne dobio uveravanja da postoji želja da se nastavi sa angažovanjem u procesu normalizacije odnosa, kome posreduje EU.

“Sada intenzivno radimo sa obe starne na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Zemlje članice EU čekuje da se dijalog što pre nastavi i da vide Beograd i Prištinu angažaovene na uspešnom zaključenju ovog procesa i to što je pre moguće”, kazao je Stano.

Komentraišući stavove prištinskih zvaničnika, među kojima je i pobednik poslednjih izbora na Kosovu, Aljbina Kurta, o stranju tzv “Velike Albanije”, portparol EU navodi da se od političkih lidera u regionu, uključujući i buduće institucije u Prištini, očekuje da rade na izgradnji međusobnog poverenja i konstruktivnih dobrosusedskih odnosa.

On dodaje da je specijalni predstavnik Lajčak tokom boravka u Prištini “o svemu” razgovarao sa Kurtijem.

“Ono što i očekujemo jeste bolja saradnja u regionu i intenziviranje unutrašnjih reformskih porcesa”, rekao je Stano.

Portparol EU zadužen za spoljne poslove naglašava da je za Brisel pitanje promene granica, uključujući zamenu teritorija ili bili neku vrstu ujedinjenja, “odavno zatvoreno pitanje”.

“Glavni cilj dogovora između Beograda i Prištine je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma koji podržava regionalnu stabilnost, prihvatljiv je za obe strane u procesu i u skladu je sa principima EU. Obe strane znaju sta je izvodljivo, a šta nije”, zaključio je Stano.

Podeli na: