петак, 07. маја 2021. | 14:15

Стано: Продужетак мадата Лајчка је стандардна процедура

Прцедура продужетка мандата специјалног представника ЕУ за дијалог Беогрда и Приштине, Мирослава Лајчка је у току, потврђено је Тањугу у Бриселу.

 

“Чим Савет ЕУ буде донео одлуку о томе, ми ћемо је озваничити”, каже портпарол ЕУ, Петер Стано.

Стано oбјашњава да је у питању стандардна процедура за све специјалне представнике ЕУ којима се мандат обнавља, односно продужава на предлог шефа дипломатије ЕУ и уз консултације са земљма чланицама.

“Процедура обнављања мадата Специјалног представника, Мирослава Лајчка ни на који начин не утиче на наставак дијалога Беогрда и Приштине, који се води под окрљием ЕУ”, закључује Стано.

Министри спољних послова ЕУ на предлог шефа дипломатије ЕУ, Жосепа Борела, почетком априла 2020. године именовили су словачког дипломату, Мирослава Лајчка, за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга отворена питања на Западном Балкану.

Мандат је био одређен на годину дана, фокус је био и остао постизању споразума о свеобухватној нормализацији односа Беогрда и Приштине.

Након почетних најава да ће за договор између Београда и Приштине “бити потребни месеци, а не године”, Мирослав Лајчак је крајем 2020. године оценио да је до коначног споразума Београда и Приштине још “дуг и кривидав пут” и посредно најавио да ће му за обављање тог посла бити потребан још најмање један мандат.

У Бриселу наглашавају да специјани представник ЕУ свакодневно ради на наставку процеса дијалога до кога би требало до дађе након избора и формирања валсти у Приштини.

Подели на: