subota, 10. decembra 2022. | 02:43
Najnovije vesti

Stazu povratka carskom gradu prokrčila Nada

PRIZRENSKO POETSKO VEČE NADE HADŽI – PERIĆ U GAVRILOV SKOM HRAMU U BEOGRADU

 

 

Knjiga “Zapis iz Prizrena, sa izvora” je prozna autobiografska ispovest autorke o vremenu svoga detinjstva, mladosti, ljubavi, progona i vraćanja zavičaju

Pesnikinja i sudija Apelacionog suda Nada Hadži-Perić, rođena Prizrenka, organizovala je uz pomoć i blagoslov oca Ilije Šmigića, svečanu promociju svoje najnovije knjige “Zapis iz Prizrena,  sa izvora” u parohijskom domu crkve Sv Arhangela Gavrila u Beogradu. Na radost i zadovoljstvo svih prisutnih ovo poetsko-duhovno veče uveličao je i poznat i pevač Ranko Šemić i gošće Kola srpskih sestara iz Prizrena.

Posle pozdarvne reči starešine hrama, oca Šmigića, autorka knjige Nada  Hadži-Perić je pročitala pesmu “Kad se vratim”: Njena  porodica suprug Branislav, brat Slaviša Radivojević i njegova deca kao i njihova rodbina i prijatelji više  od deset godina redovno odlaze u rodni Prizren i pravi su predstavnici onih urbanih Srba koji povratak vide kao izvesnost ali se i ponašaju prema stanovnicima Prizrena kao nekad,  uz dužno poštovanje ne samo prema malobrojnim Srbima već i  prema Muslimanima, Albanacima, Turcima i drugim. Ove porodice koje redovno odlaze u Prizren o praznicima i drugim važnim dešavanjima svima bi mogle  da budu uverljiv primer kako se grade mostovi pomirenja i dobrosusedskih odnosa.

Knjiga svedočanstvo i dokument

Prva prozna knjiga Nade Hadži-Perić “Zapis iz Prizrena, sa izvora” je  obimno delo (440 st) sa faktografskim  podacima koje je sama sačuvala u sećanjima i putem susreta i razgovora sa rodbinom,  bliskim ljudima, komšijama,  poznanicima,  kolegama. U ovoj knjizi je često zastupljen direktan srečanski govor kojim je autorka čitaocu  verno predstavila događaje koji su se odigrali tokom rata 1999. pre i posle toga. Nada,  sudija, ovde je svedok. Osećaj patriotizma i pravde joj nije dopustio da sve sačuva samo u sećanju, a talent joj je  pomogao da sve to uobliči na umetnički način te je zato  i publika na promociji u Gavrilovskoj crkvi nemo slušala citate i poeziju koje je  Nada odabrala za to veče. Nada Hadži-Perić je ostvarila značajno delo.

O knjizi  “Zapis iz  Prizrena, sa izvora” koju je obajvio Institut za srpsku kulturu – Priština, Leposavić 2020. godine koju je posvetila bratancima Lazaru, Dušanu i Milošu, govorila je profesor srpskog jezika i književnosti Milena Petrin Dorić.

-Knjiga svedočanstva autora Nade Hadžiperić nastala je kao izraz najdubljih emocija, poniklih  u bolnim  trenucima sećanja na život proveden na Kosovu i Metohiji, na vreme  progona sa svoje rodne grude, na  vreme kada se svom zavičaju  vraća posle trinaest godina i vizije novog života kojim će na tim  prostorima svijati mlada generacija.

 O mladosti, ljubavi, vraćanju u zavičaj          

Pred nama je prozna autobiografska ispovest pisca o vremenu svoga detinjstva, mladosti, ljubavi, službovanja, progonstva, ponovnog vraćanja zavičaju,  Prizrenu, Sredskoj,   Potkaljaji,  Šadrvanu, ali i njena sv ekolika poruka da se tom  prostoru vrate i svi oni koji su raseljen i prognani, rekla je Milena Petrin Dorić.

Obilazeći stare uspomene,   nastavila je Dorić, autorka Hadži – Perić je videla da se na njenoj zemlji ponovo rađa život , da zvone venčana zvona mladih, podižu se i svijaju srpski domovi na svojoj očevini,  kao što to čini njen brat  Slaviša svojoj deci i za primer svojim sunarodnicima, pokazujući da upravo ta naša srpska mladost mora razvijati barjak novog života i zaliti svoje korene vodom sa svetih izvorišta. Švatila je da novom svetlošću zrači i svetli kao lampa u mraku naš carski srpski grad  Prizren, ponovo obasjan lučama Prizrenske Bogoslovije  našim sokolovima bogoslovima,  koji zajedno sa profesorima nastoje da vrate život i pravoslavni duh svojoj svetoj zemlji. Vođeni toplom očinskom rukom, vladika Teodosije i svi časni oci, obnavljajući naše svetinje, pružaju ruke svakom srpskom čoveku za povratak,  pokazujući da ih njihova očinska zemlja i svetinje u kojima su kršteni, venčani, slave slavili i radovali se živ otupostojano i sa čežnjom čekaju.

Nada  Hadži-Perić beleži u novoj knjizi i duhovnu obnovu carskog Prizrena. Počinje od porodične crkve svojih Radivojevića, a potom  nastavlja i o obnovi drugih većih i značajnih  svetinja Sredačke  župe .  Ona beleži i kako se danas živi u srpskim enklavama , kako tamo odrastaju deca, govori i o ljudskim pravima i (ne)slobodi kretanja…

S.Đukić    

 

 

 

Podeli na: