среда, 07. децембра 2022. | 21:18
Најновије вести

Стефановић са командантом Кфора: Одржати сарадњу на професионалном нивоу

Министар одбране Небојша Стефановић састао се са командантом Кфора генерал-мајорем Франком Федерићијем. Од Кфора се очекује да обезбеди сигурно окружење за све етничке групе у јужној српској покрајини, рекао је Стефановић.

 

Министар Стефановић се захвалио команданту Кфора на заштити српског становништва и светиња на Косову и Метохији, а обе стране су потврдиле своју посвећеност да се сарадња између Војске Србије и Кфора одржи на професионалном нивоу, саопштило је Министарство одбране.

Стефановић је подсетио и да према Резолуцији СБ УН 1244, Кфор представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији и да се од њега очекује да обезбеди сигурно окружење за све етничке групе у јужној српској покрајини.

Министар одбране је указао и да се одговорност за безбедност на простору Косова и Метохије не може пренети на друге субјекте и истакао да је трансформација такозваних косовских снага безбедности за Републику Србију апсолутно неприхватљива, с обзиром да то представља кршење Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума.

Стефановић је тражио да Кфор одржи неопходни ниво оперативних способности, додајући да евентуална одлука о смањивању снага треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.

Он је истакао и да је неопходно интензивирати сарадњу између Војске Србије и Кфора у борби против тероризма, подсећајући да на КиМ, по извештајима међународних организација, постоје озбиљни проблеми повратника са ратишта и радикализације, што свакако представља претњу по међународну безбедност.

Подели на: