субота, 10. јуна 2023. | 03:46
Најновије вести

Стевановић: Стање је алармантно, не лечите се код куће

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио је данас да број прегледа у пријемно-тријажним центрима не опада, као ни број пријема, те да забрињава тренд да у последње време долазе пацијенти са озбиљнијим и тежим клиничким сликама који су неколико дана покушавали да се лече код куће.

 

 

Од марта позивамо да се ова болест не лечи самостално, у кућним условима, без консултација са лекарима у ковид систему”, апеловао је Стевановић, након састанка министра здравља са директорима ковид болница.

Он је рекао да је очигледно да неки још не виде да је огроман број оболелих, позивитних, да се болнички капацитети пермантно пуне, а да је број пацијената на интензивној нези, са тешким клиничким сликама, све већи.

Зато је, каже, поново разматрана могућност да се, без обзира на почетак рада ковид болнице у Батајници, још рационалније искористе капацитети.

Тако ће сви пацијенти који су у болницама, који су у фази опоравка и није им потребна више кисеоничка потпора, размештати у установе где нема централног снабдевања кисеоником да би се кисеоничка места обезбедила за пацијенте за тежом клиничком сликом.

Стевановић је апеловао на све да поштују епидемиолошке мере – ношења маски, држања дистанце, јер је то, истиче, једино што сада може да помогне.

Ðукић: Клиничке слике теже него у претходном периоду

Директор Клиничко болничког центра “Др Драгиша Мишовић” др Владимир Ђукић указао је данас да је здравствени систем пренапрегнут и апеловао на грађане да верују лекарима, јер их они неће отпуштати ни дан раније, ни после онога што буде потребно.

Ђукић је, након састанка директора ковид болница са министром здравља, пренео да се у КБЦ “Др Драгиша Мишовић” тренутно налази 360 ковид пацијената, од којих скоро 90 на интензивној нези.

“Наши капацитети за места која захтевају вентилаторну подршку су велики, али пацијенти су тешки и захтевају велику апсорпцију особља и свих ресурса. Имамо 20 деце, 20 мајки са њима. Има доста компликованих трудница у гравидитету које захтевају лечење инфектолога, гинеколога, пулмолога. Клиничке слике су теже него у претходном периоду”, објаснио је он.

Ðукић је истакао да капацитети нису били никада попуњенији него сада.

Болница у Батајници, према његовим речима, релаксирала је читаву перцепцију капацитета у здравству.

“Али биће и она недовољна, јер је у два и по дана попуњена са 320 пацијената. Остали делови здравственог система су пренапрегнути. Ситуација захтева не озбиљност, већ потпуно објективно сагледавање пацијената”, истакао је Ðукић.

Он је рекао да ће сви, којима је заиста потребно лечење у болници, бити збринути, а да остали, који покушавају да пречицом дођу до болничког кревета морају бити свесни да, жељом да остану дан дуже, некога лишавају да буде квалитетно лечен.

“Апелујем да сви имају поверење у лекаре, да неће бити отпуштени ни дан раније, а ни после него што то захтева њихово здравствено стање”, поручио је он.

Диркетор КБЦ “Звездара” др Петар Сворцан пренео је да је у тој установи тренутно хоспитализовано 405 ковид пацијената, од којих је 50 на интензивној нези, а 24 интубирано.

“Од петка до јутрос примили смо 116 пацијената, исто толико смо и отпустили. Јуче смо примили 45 и отпустили 40. Доминирају пацијенти са тешком клиничком сликом. Сви који се примају захтевају кисеоничку терапију”, нагласио је он.

Сворцан је апеловао на грађане да поштују све превентивне мере како би растеретили здравство.

Подели на: