subota, 28. januara 2023. | 18:26
Najnovije vesti

Stvoreni uslovi za obrazovanje dece

Osnovna škola „Petar Kočić“ Brnjak u Zubinom Potoku sve modernija

 

Granično mesto Brnjak na Kosovu i Metohiji je i širem regionu u ovom veku, poznato kao granični prelaz, kao mesto na kome se vrši kontrola pormeta između južne srpske Pokrajine, odnosno takozvane države Kosovo, i Republike Srbije. A kada se zaviri u selo može da se oseti kako puslira život i kako teče obrazovanje mališana u ovom brdsko-planinskom kraju koji je begenisala čak i srpska kraljica Jelena Anžujska Nemanjić koja je baš u ovom mestu imala svoj dvor i koja je baš u ovom mestu osnovala prvu žensku školu na Balkanu. I današnja surova stvarnost potvrđuje da je Brnjak, koliko god to nekome izgledalo čudno, odlično mesto za školovanje dece. Patrebno je samo još malo ulaganja. Evo priče o tome.
Osnovna škola „Petar Kočić“ u pomenutom Brnjaku u opštini Zubin Potok, je pre više godina u oluji koja je zahvatila taj kraj bila veoma oštećena. Potom je za nekoliko godina obnovljena i poprima sasvim moderan izgled. U njoj nastavu pohađa 56 učenika uzevši u obzir i isturena odeljenja u Banjama, Bubama i Lučkoj Reci. Bitna je činjenica, rekao nam je direktor škole, Boban Božović, da je osnovna škola u Brnjaku sve do 1990. godine imala oko 500 učenika i da se taj broj danas sveo na svega 56 đaka i to sa brojem učenika u isturenim odeljenjima. I ova škola radi po preporukama Ministarstva prosvete Republike Srbije poštujući sve donete mere. Nastava se odvija tako što niži razredi nastavu pohađaju u školi dok viši razredi od petog do osmog slušaju i uče predmete na onlajnu. Ovde su deca iz siromašnih porodica i nemaju kompjutere. Kompjuterizacija je, međutim, stigla u školu. Osnovnoj školi u Brnjaku potrebno je obezbediti PVC stolariju i rekonstruisati toalet da bi bila kompletnija.

Nedostaje i oprema za kabinetsku nastavu
Boban Božović, u ovoj školi radi od 2001. godine. Diplomirani je geograf, a od 2016. radi kao direktor škole u Brnjaku. -Novembra prošle godine smo imali eksterno vrednovanje škole i pokazali smo dobre rezultate šodno našim mogućnostima, tako nas su nas ocenili prosvetni savetnici i načelnica školske uprave, gospođa Jasmina Dedić, kaže Boban Božović.
Ova škola je solidno opremljena u pogledu nastavnih sredstava. Za savremenu nastavu, ipak , nedostaje oprema za kabinete biologije, fizike, hemije…
Nastavni kadar je kvalifikovan i dobar, skoro svi nastavnici su sa sedmim stepenom stručne spreme, ponosan je Božović.
-Nastava se kod nas odvija po osnovnom modelu koje je propisalo Ministarstvo prosvete. Šodno malom broju učenika ispunjavamo sve kriterijume propisane zaštitom od Kovida 19 i pridržavamo se svih propisanih mera.

 

-Zahvaljujući lokalnoj samoupravi naročito presedniku, imamo veoma dobar protok interneta u svim školama. U junu mesecu smo dobili od Telekom Srbija sredstva za opremanje informatičkog kabineta ,,Stvaramo znanje” gde smo glasovima učenika, nastavnika i pomoći SO,,Zubin Potok” i drugih ljudi dobre volje uspeli da obezbedimo dovoljan broj glasova. Posebnu zahvalnost dugujemo Načelnici Školske uprave gospođi Jasmini Dedić.
Grejanje se u ovdašnjoj školi odvija pećima na čvrsto gorivo, uglavnom na drva, a nabavka je izvršena na vreme. Grejna sezona u ovoj školi usled hladnije klime, traje duže nego u ostalim školama.

U školi u selu Bube ima đaka pešaka
-Najpotrebnija bi nam bila zamena stolarije na školi zbog dotrajalosti jer se ovako bespotrebno gubi velika količina toplote što stvara suvišne troškove. Neophodna nam je takođe i rekonstrukcija toaleta. I u školi u Lučkj Reci potrebna bi bila zamena krova od crepova jer je u veoma lošem stanju. Predavao sam projekte nekoliko puta ali do realizacije nije još došlo. Zahvaljujući predsedniku Privremenog organa SO Zubin Potok gospodinu Srđanu Vuloviću i svim drugim članovima trenutno smo završili iskopavanje arterijskog bunara za potrebe škole i obdaništa u Brnjaku, napominje naš sagovornik.
Učenici ove osnovne škole pokazuju odlične rezultate prilikom upisa željene srednje škole. Svi oni završavaj bar srednju školu a mnogi od njiha odlaze i na studije.

I pored toga što su kuće u Brnjaku razbijenog tipa i raštrkane , škola je postavljena na dobrom mestu tako da nema mnogo malih đaka-pešaka. Skoro svima je obezbeđen prevoz zahvaljujući lokalnom prevozniku „Kolašin – prevozu“. Samo u školi u selu Bube ima đaka koji pešače 3-4-5 kilometara do škole. Najdalje putuju đaci iz sela Kopiloviće, Međeđi Potok,Čukiće, Garište….
-Za 20 godina koliko radim u ovoj školi pratio sam dalje školovanje naših učenika i mogu da kažem da imamo doktore, profisore, nastavnike, učitelje, inžinjere itd. To me ispunjava jer napredovanje i jeste cilj i svrha obrazovanja, rekao nam je na kraju direktor Osnoven škole „Petar Kočić“ u Brnjaku, Boban Božović.

Slavica Đukić

Podeli na: