Најновије вести

Суспендовати дијалог док се РОСУ не повуче са севера и албански градоначелници не изађу из српских општина 

СРПСКА ЛИСТА ЗАТРАЖИЛА ПРЕКИД  ДИЈАЛОГА СА ПРИШТИНОМ
Упркос осуди, међународни фактор и сада признаје резултате Куртијевог деловања, услед чега српски народ не види више сврху да наставља да учествује у процесима који се злоупотребљавају за његово обесправљивање и угрожавање његовог опстанка на КиМ, навео је председник Српске листе Горан Ракић
Председник Српске листе Горан Ракић, дан након упада албанских градоначелника у српске општине на северу КиМ што је изазвало сукобе грађана и полиције, изнео је захтеве политичких представника Срба са Косова и Метохије и српског народа, да се суспендује даљи дијалог са Приштином док се са севера јужне покрајине не повуку све снаге специјалне полиције и док албански градоначелници не изађу из српских општина.
– Курти је недавно организовао у светским оквирима незабележене и срамне изборе  на којима је у полицијским контејнерима свега гласало 3, 4 процената уписаних бирача од чега само 13 Срна. Пошто је српски народ плебисцитарним бојкотом ових лажних избора онемогућио Куртија да добије бар привид легитимности за окупацију севера Косова и Метохије, он је јуче употребио бруталну силу како би у зграде српских општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу увео окупационе албанске гувернере изабране на поменутим лажним изборима- невео је Ракић и нагласио да је та употреба силе против мирних српских цивила, жена и младих прешла све границе трпљења српског народа.
-У целокупним описаним околностима српски народ сматра да је међународни фактор све време доприносио трагичној ескалацији приштинског насиља, само позивајући обе стране на уздржаност- казао је Ракић.
Како је рекао, то су чинили све до јуче када су напокон осудили Куртијево ничим изазвано насиље, нажалост само осудили.
– Иако је српски народ охрабрен тим минималним констатовањем одговорности Приштине за дестабилизацију и угрожавање безбедности и елементарних права Срба, чињеница је да је и овога пута изостао јасан захтев да Курти поништи све своје противправне одлуке и последице које су из њих проистекле. Другим  речима, Куртију се упркос осуди и сада признају резултати деловања услед чега српски народ не види више сврху да наставља да учествује у процесима који се злоупотребљавају за његово обесправљивање и угрожавање његовог опстанка на КиМ- саопштио је Ракић  и изнео захтеве.
– Имајући у виду све ово наведено ми политички представници Срба са КиМ, као и читав сропски народ, упућујемо молбу, апел, затев свом председнику Вучићу и читавом државном руководству да одмах суспендује било какво даље учешће Београда у дијалогу са Приштином, сматрамо да је сваки даљи разговор са Приштином у постојећим оконостима не само нелогичан већ и контраппродуктиван. Из те перспективе посебно молимо државно руководство  да одлука о привременој забрани учешћа државних званичника у дијалогу буде укунута тек пошто Приштина, под један, повуче све полицијске РОСУ снаге са севера и под два, повеуче све своје органе и напусти зграде општинских управа на северу КиМ.
Ракић је пре него је саопштио захтеве подсетио на развој догађаја у периоду  од 5. новембра 2022. када су као политички представници српског народа напустили приштинске институције, како би јасно указали домаћој и међународној јавности да Приштина брутално гази људско достојанство  и елементарна  права Срба на КиМ, како је навео, кроз отворено крешење међународног јавног права, кршење Резолуције 1244 СБ УН и као и бриселског и свих других споразума из дијалога.
– Ми смо тог 5. новембра подвукли да ће одлука о напуштању институција остати на снази све док Приштина не обустави  насиље над Србима и почне да поштује међународно право, односно све споразуме договорене у Бриселу, хитно формирање ЗСО на основу споразума, безусловно повуче са севера КиМ све припаднике специјалне албансе РОСУ полиције и моментално поступи у складу са споразумом из дијалога који јој налажу да омогући пуну слободу кретања легалних КМ таблица и да у том контексту обустави све мере пререгистрације и кажњавања возила са тим таблицама- навео је Ракић.
Он је оценио да је развој догађаја од 5. новембра је у потпуности потврдио исправност те одлуке и да се у међувремену репресија над Србима и појачала.
– Куртијев режим преко специјалних полицијских снага Росу које су на северу КиМ налазе илегално и у супротности са чланом 9 првог споразума,  од 5. новебра свакодневно спроводи репресију на овом делу Косова и Метохије. Ове снаге застрашују и малтретирају српске грађана из својих илелаглно успостављених база чији се броој у међувремену чак повећао, као и незаконито постављених пунктова- истакао је Ракић.
На питање новинара, зашто се представници Српске листе нису вратили током јучерашњег дана, као и зашто нису били са својим народом током инцидената, Ракић је рекао да су остали јер су веровали обећању КФОР-а.
– Пар аутобуса је кренуло одмах да се врати. Нисмо се вратили, јер је то био наш допринос међународној заједници а и свима, да смо дошли да подржимо политику мира. Зато смо остали тамо, јер смо веровали да ће представници Кфора, као што су нам обећали, да се поставе између специјалних јединица РОСУ и да неће дозволити насилан упад. Нажалост, то се није десило. Овом приликом желим да поручим свима, више не идемо одавде, остајемо овде, не идемо више на скупове нити мира нити немира. Јуче смо показали наше јединство, јуче смо показали да подржавамо политику коју води председник Александар Вучић али такође очекујемо и од председника да он подржи нас, јер ми одавде не идемо нигде- рекао је Ракић.
Потпредседник Српске листе и председник општине Звечан до изласка Срба  из приштинских институција Драгиша Миловић  истакао је да су свих ових година у општини Звечан покушавали да направе суживот са Албанцима у три села, Липа, Жажа и Бољетин, да је тада одлазио и да их посети и да они тамо добро живе.
–  Познајем породице и Пеци и Кељменди и могу да кажем да је господин Илир Пеци са сто гласова непожељан, неће га грађани, не доживљавају га као легитимног, легалног градоначелника Звечана. Овом приликом га молим да не долива уље на ватру, ми ћемо морати у будућности да живимо једни поред других – поручио је Миловић.
На питање шта ће бити у понедељак кад ће Срби који су радници општине кренути на посао у овим оконостима Миловић је рекао да се плаши тог тренутка.
– То је њихово радно место, то њихово право на рад не може нико да им ускрати па ни Курти са специјалним јединицама, али се управо и ја плашим тог тренутка када радинци СО треба и могу да дођу на своја радна места, да не буде примена силе, а плашим се онда да ће реакција бити много жешћа и много јача а то не користи никоме у овом тренутку- рекао је Миловић.
  Председник Српске листе је додао и да ће од Кфора тражити да радницима општина обезбеди да се врате на своја радна места.
– Ми ћемо током данашњег дана контактирати команданта Кфора и тражити од њега да омогући да се радници врате на своја радна места, а да они који су нелегално и нелегитимно јуче са специјалним јединицама упали и отели општину, напусте ту зграду-рекао је Ракић.
МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ПОКАЗАЛА ПРАВО ЛИЦЕ
– Желим да искористим прилику и да се захвалим међународној заједници што  је показала јуче своје право лице јер смо током читавог дана јуче били на вези са њима и уверавали су нас и обећавали  да ће поставити своје снаге, нарочито Кфор и спречити насилан упад специјалне јединице РОСУ. На жалост, сведоци смо да то обећање нису испунили. И зато још једном хвала им што су показали колико су лицемерни. Хвала и амабасадорима Квинте који су се огласили тек након што су упали у наше општине и заузели их пушкама и увели нелегитимне градоначелнике у наше српске општине- рекао је председник Српске листе Горан Ракић на конференцији за новинаре у суботу.
С.К.
Подели на: