petak, 03. februara 2023. | 00:50
Najnovije vesti

Sve usmereno na zaštitu stanovništva

Opštinski štab za vanredne situacije u Leposaviću

 

Aktivnosti Opštinskog štaba usmerene su na suzbijanju epidemije Kovida 19, dezinfekciju stambenih zgrada, pomoć starim i nemoćnim licima i svakodnevnu kontrolu snabdevenosti veleprodajnih i maloprodajnih prodavnica mešovite robe i apoteka. Na žalost izgubljena je bitka za obolelog iz srpskih sredina sa Kosova I Metohije, koji je upravo iz Leposavića, a lečio se u KBC u Nišu.
Leposavić, 1. Aprila- D. J iz Kruščice kod Leposavića, muškarac 1973. Godište, koji je imao niz oboljenja, a koji je oboleo od Kovida 19 preminuo je u KBC Niš. Tako je on prva žrtva ovog virusa iz srpskih sredina na Kosovu I Metohiji. Opštinski štab za vanredne situacije u Leposaviću formiran je odmah nakon uvodjenja vanrednog stanja i svi resursi usmereni su na aktivnosti delovanja u ovakvim novonastalim okolnostima suzbijanja epidemije prouzrokovane virusom koji pogadja ceo svet. Uz najvažniji apel gradjanima , čuvajte svoje zdravlje, ostanite kod kuće, aktivnosti štaba usmerene sun a očuvanju zdravlja stanovništva u ovoj teškoj situaciji.
Formirani su timovi sa zadatkom pružanja pomoći starijim licima, ali i svim drugim licima kojima je pomoć neophodna , a sve u cilju dostavljanja osnovnih životnih namirnica, sredstava za higijenu i lekova. Uvedena su i svakodnevna dežurstva kako bi se urgentno reagovalo u svakoj situaciji za pomoć.
Zoran Todić, gradonačelnik Leposavića kaže da su svi na istom zadatku lokalna samouprava , Crveni Krst, volonteri, pojedinci koji svojim sredstvima mogu pomoći u ovakvoj situaciji.
– Naši volonteri su svakodnevno na terenu. Opština Leposavić je poznata kao veoma razudjeeno područje i na teritoriji Ibarske doline i podnožju planina Rogozna i Kopaonik nalazi se sedamdeset sela, au njima su uglavnom starčka domaćinstva koja trebaju pomoć i u normalnoj situaciji, asada posebno. Pakete pomoći koji sadrže osnovne životne namirnice i higijenska sredstva se dostavljaju našim najstarijima. Takodje suočili smo se i sa problemom nabavke lekova, jer se preko administrativnog prelaza Jarije sada ne može, pa smo to rešili tako što lica koja su dobila ovlašćenja za nabavku sada odlaze u Rašku i našim pacijentima donose lekove koji se prepisuju na recept, kaže Todić.
Lekovi koji se kupuju i ne idu recept gradjani nabavljaju u ovdašnjim privatnim apotekama, ali tu su svakodni redovi za lekove, ali gradjani uglavnom poštuju mere zaštite, odnosno pridržavaju se razmaka od dva metra, prilikom čekanja u redu , kako bi kupili lekove, ali i zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju, kojih od par dana ima u prodaji.
Formirani su i mobilni timovi u okviru Doma zdravlja, koji će po pozivu obilaziti starija lica sa teritorije ove opštine i obavljati terenske medicinske preglede.
Trgovinske radnje su dobro snabdevene svom vrstom robe, a u marketima se mogu naći i voće i povrće, pošto je pijaca zatvorena već desetak dana.
Volonteri Crvenog krsta su takodje ovih dana svakodnevno na terenu i pozitivno je što se sve više mladih ljudi priključuje ovom humanom poslu. Radoica Filipović, sekretar Crvenog krsta ponosan je na volontere koji osećaju veliku odgovornost i požrtvovanost da se u ovakvoj situaciji nadju nastarijima i ponude pomoć.
– Naša delatnost, kao najstarije svetske humanitarne organizacije je pomoć nemoćnima i onima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe. Situacija epidemijske pandemije je dodatno mobilisana sve naše volontere na koje smo ponosni kako predano i odgovorno obavljaju posao, ističe Filipović.
Oko dvesta volontera i dvadesetak pripadnika Vatrogasne jedinice na raspolaganju su svakodnevno starijim licima i hroničnim bolesnicima.
Ono što je takodje pozitivno u ovoj veoma teškoj situaciji je što se javljaju gradjani koji su u mogućnosti da priskoče i svojim sredstvaima pomognu. Najnoviji primer je doniranje dvadeset pet tona brašna za potrebe socijalno ugroženog stanovništva u ovoj opštini. Ovu količinu brašna donirao je privatnik Darko Savić, koji , kako sam kaže, odlučio se na ovaj korak jer je u mogućnosti da pomogne i želi da se što pre izadje iz ove situacije, da pobedimo epidemiju i da normalno živimo i radimo.
Policijski čas traje od 17 do 5 sati ujutru i on se poštuje. Vrši se pranje ulica i dezinfekcija svih ulica atomizerima , jačim rastvorom u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice. Ova služba takodje ovih dana izvršila je dezinfekciju poslovnih prostorija Opštinske uprave, Doma zdravlja i ambulanti u Sočanici i Lešku, JKP 24. Novembar , Centar za socijalni rad, kao i šezdest devet stambenih zgrada.
Gradjani su obavešteni u ovoj situaciji kako mogu podići penziju, ali i o načinu ostvarivanja prava iz socijalne pomoći i socijalne zaštite. Prema najavi, penzioneri koji imaju primanja manja od 15 hiljada dinara dobiće takodje pakete pomoći u osnovnim životnim namirnicama.
Sednice opštinskog štaba za vanredne situacije održaavaju se svakodnevno na kojima se analizira situacija i donose zaključci u skladu sa situacijom na terenu. V. Vukojević

Podeli na: