недеља, 02. октобра 2022. | 12:09
Најновије вести

Све више пацијената захтева болничко лечење, акценат на смањењу броја контаката

Од почетка пандемије, у Србији је потврђено 57.958 случајева ковид 19, док је 871 пацијент подлегао последицама болести.

 

У Србији је према последњем пресеку потврђено 2.282 нова случаја заразе коронавирусом међу 12.947 тестираних узорака, док је последицама болести подлегло још 10 пацијената.

Ситуација је изузетно неповољна и нестабилна, а то што је у неким другим земљама лошије, не сме да нас теши, упозоравају епидемиолози.

Наредних 10 дана немојте правите контакте које не морате, носите маску, перите руке, највише ћете тако помоћи здравственом систему, радницима и свима који се боре,поручио је министар здравља Златибор Лончар .

Чланица Кризног штаба др Дарија Кисић рекла је да јена седници Кризног штаба одлучено да се број особа које могу да се окупљају у отвореном и затвореном простору смањи са 30 на пет.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да се та мера односи на места на којима не може да се обезбеди дистанца од два метра.

Осноци и средњошколци ће имати „мини распуст“ – 11, 12. и 13. новембра, што је било предвиђено само за ученике основних школа.

Од почетка епидемије највише заражених је у старосној групи од 30 до 39 година, односно 20 одсто од укупног броја инфицираних, што значи да је свака пета особе код које потврђен вирус припада тој старосној групи.

Дарија Кисић апеловала је поново на све који прослављају крсне славе у наредном периоду да воде рачуна и смање могућност преношења вируса.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је у парламент стигао Предлог за измену и допуну Закона о заштити становништва од заразних болести и да ће га посланици разматрати следеће недеље.

Кон: Београђани, избегавајте гужве, носите маске

Епидемиолог и члан владиног Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса др Предраг Кон поново је апеловао на Београђане да носе маске, смање контакте и избегавају гужве и указао на то да су болнице у главном граду такорећи попуњене.

Он је на свом Фејсбук профилу саветовао суграђанима да избегавају гужве и места на којима се могу заразити и нагласио да треба да смање контакте, поготово викендима када се људи чешће друже.

“Београђани, помозите здравственим радницима у Београду… критична је попуњеност болница. Оптерећеност је огромна и помоћ је потребна… У ситуацији смо када ће оболели становници Београда морати да се евентуално упућују на лечење у болнице по Србији… Избегавајте гужве и места где се можете заразити. Избегавајте и смањите контакте. Викенди су дани чешћих контаката и организованих забава где се можете заразити. Помозимо једни другима, носите маске,” написао је Кон.

Подели на: