недеља, 09. маја 2021. | 00:59

Тачи прихвата дијалог који води Америка

Председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи рекао је да жели шири састав тима у дијалогу са Београдом.

 

Додао је да ће у дијалог бити укључен у складу са уставним и законским овлашћењима.

“Бићу укључен у складу са својим законским мандатом, ни мање ни више. Сваки постигнути договор мора доћи у Скупштину. Допуњавац́емо се и имаћемо добру координацију. Не такмичимо се међусобно, него са Србијом“, рекао је Тачи.

Нагласио је да институције морају бити носиоци дијалога и позвао изасланика Европске уније за дијалог између Београда и Приштине, Мирослава Лајчака, да промени став о тзв.Косову.

Додао је да ће бити „за столом где политички процес воде Сједињене Америчке Државе“, док ће се у процесу који ће се одвијати под покровитељством ЕУ или Лајчака влади дати могуц́ност заступања косовских интереса и раду на спровођењу до сада постигнутих споразума.

“Лајчак нема подршку да унапређује процес до међусобног признавања. Треба да зна да на Косово долази у независну и суверену земљу, а не у земљу са Резолуцијом 1224. Морамо блиско сарађивати са САД и ЕУ јер је наше једино одредиште ЕУ, али она мора бити коректна према Косову*“, рекао је Тачи.

Мишљења је да Лајчак мора бити врло јасан пре доласка у Приштину.и у Србију, истакавши да има резерву према томе да ли треба да учествује у процесу дијалога, ако специјални представник ЕУ не третира тзв.Косово као независно.

“ЕУ мора да промени свој став о Косову*. Погледаћу платформу, њен предлог и на основу тога заузец́у став, који ће бити у складу са вољом грађана”, рекао је Тачи.

Он је условио и могући састанак са Лајчаком у Приштини, рекавши да никога не одбија, али да ће анализирати да ли ће сусрет уродити плодом или ће бити губљење времена.

“Лајчак треба да има другачији приступ пре посете. Треба да дође као представник ЕУ, а не као словачки министар спољних послова. Није у реду ако долази са дилемама попут његове земље“, рекао је Тачи.

Подели на: