петак, 18. јуна 2021. | 00:43

Тачи тражи од Куртија новог мандатара

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од председника покрета Самоопредељење и премијера у оставци Аљбина Куртија да његова странка предложи новог мандатара за састав нове косовске владе.

 

У писму Куртију након дводневних консултација са представницима парламентарних странака, Тачи наводи да ће да предузме потребне кораке према Уставу како би формирао нову владу, рекавши да странка победница на последњим изборима има право да предложи кандидата за премијера.

Тачи се јуче и данас консултовао са представницима парламентарних странака након опозива владе Аљбина Куртија у Приштини прошле недеље и најавио да ће као председник деловати у потпуности у складу са Уставом и законима.

“У овим околностима, од суштинског је значаја да се консултујемо и понашамо одговорно пред грађанима,” навео је Тачи у саопштењу након консултација.

Најавио је да ће убрзо да изађе са предлогом за решење институционалне кризе у којој се Косово налази.

Председник Социјалдемократске иницијативе НИСМА Фатмир Љимај након састанка са Тачијем рекао је да је његова странка против ванредних избора на Косову.

“Иницијатива сматра да председник треба пажљиво да размотри могућност избегавања избора. У овом случају, ми као политички лидери на Косову треба да имамо на уму надлежност сваке институције, пре свих парламента”, додао је Љимај.

Према његовим речима, Иницијатива има одређене услове ако се од ње буде тражило да постане део нове владе.

“Иницијатива је спремна да да свој допринос, наравно, има одређених услова, И уколико дође до расправе, открићемо то онима који су спремни да формирају нову владу. Добро је да се све групе укључе у владу”, додао је Љимај.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај сматра да је у овом тренутку расписивање избора немогуће и да се његова партија тренутно противи превременим изборима.

“За АБК је сигурније да се што пре гласа у парламенту за нову владу, него да се настави са смењеном владом. Тренутно је расписивање избора немогуће, без обзира колико ће да траје избор нове владе”, рекао је Харадинај.

Сусретом са Харадинајем, Тачи је завршио консултације са представницима парламентарних странака.

Током дана састао се и са представницима Српске листе, а јуче је разговарао са Исом Мустафом, Аљбином Куртијем И Кадри Весељијем.

Већина представника изјаснила се за формирање нове владе након што је прошле недеље разрешена влада Аљбина Куртија.

Он је у својству председника покрета Самоопредељење једини који се залаже за расписивање ванредних избора.

Подели на: