Најновије вести

Тахири: Курти жели да влада са четвртином посланика у парламенту

Политиколог Рамуш Тахири у разговору за Косово Онлајн, а поводом нагађања јавности шта ће бити ишод политичке кризе у Приштини, подсећа да су се све парламентарне партије, осим покрета Самоопредељење, на консултативном састанку са председником Косова Хашимом Тачијем изјасниле да су против одржавања нових избора и да због тога треба очекивати формирање нове владе почетком јуна.

 

Уставни суд треба најкасније до 29. маја да донесе одлуку о уставности декрета председника, којим је Авдулаха Хотија из ДСК именовао за мандатара нове владе.
По речима Тахирија, нечасну игру сада игра Демократска партија Косова. “Гласали су за рушење Куртијеве владе, изјаснили се јасно против одржавања избора, односно да су за формирање нове владе али да ће остати у опозицији, а сада кажу да желе нове изборе после пандемије и да се мандат врати народу”, наводи Тахири.
Према томе, сада имамо две партије које желе изборе након пандемије, то су Самоопредељење и Демократска партија Косова.
Ипак, Тахири сматра да нови избори неће бити одржани, а да ће Косово нову владу добити већ почетком наредног месеца. “Одлука Уставног суда ће бити ускоро донета. Видећемо каква ће бити, али једина исправна одука би била да се омогући формирање владе јер парламент бира владу. Принцип парламентаризма је да народна скупштина бира владу уз компромис и прављење коалиције, а не сам народ”, објашњава Тахири недоумицу која се често појављује у косовској јавности.
Према његовој процени, закони Косова налажу да победничка партија на изборима има право само на први мандат за састав владе, али то не значи да ће она успети да формира владу. “То зависи да ли ће успети да обезбеди већину у Скупштини. Самоопредељење то сада не може. Ако Уставни суд ипак одлучи да им врати мандат и одреди рок од десет дана да формирају владу, они то могу да ураде са Демократском партијом Косова Кадрије Весељија. Формално и теоретски то је могуће”, наводи Тахири и додаје да сада све зависи од одлуке Уставног суда.
“Ту је и могућност да Уставни суд одлучи да је декрет председника у складу са Уставом односно да је дао мандат оној партији која има већину за изгласавање владе”, појашњава Тахири и понавља да би Косово у том случају брзо добило владу коју Самоопредељење неће прихватити.
“Они позивају и на демонстрације како би добили подршку народа. Самоопредељење жели да влада иако има мањинску владу односно четвртину посланичких места. Они траже нове изборе како би припремили народ и добили њихову подршку и на тај начин би утицали на изборни процес”, објашњава Тахири.
Тахири поручује и да је влада Аљбина Куртија била најкраћа у историји јер је срушена након 50 дана рада. Он подсећа да је било пуно очекивања од ове владе, имајући у виду да су је формирале две опозиционе партије Самоопредељење и Демократски савез Косова али напомиње да је убрзо дошло до несугласица.

Подели на: