petak, 03. februara 2023. | 00:34
Najnovije vesti

Tahiri: Kurti želi da vlada sa četvrtinom poslanika u parlamentu

Politikolog Ramuš Tahiri u razgovoru za Kosovo Onlajn, a povodom nagađanja javnosti šta će biti išod političke krize u Prištini, podseća da su se sve parlamentarne partije, osim pokreta Samoopredeljenje, na konsultativnom sastanku sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem izjasnile da su protiv održavanja novih izbora i da zbog toga treba očekivati formiranje nove vlade početkom juna.

 

Ustavni sud treba najkasnije do 29. maja da donese odluku o ustavnosti dekreta predsednika, kojim je Avdulaha Hotija iz DSK imenovao za mandatara nove vlade.
Po rečima Tahirija, nečasnu igru sada igra Demokratska partija Kosova. “Glasali su za rušenje Kurtijeve vlade, izjasnili se jasno protiv održavanja izbora, odnosno da su za formiranje nove vlade ali da će ostati u opoziciji, a sada kažu da žele nove izbore posle pandemije i da se mandat vrati narodu”, navodi Tahiri.
Prema tome, sada imamo dve partije koje žele izbore nakon pandemije, to su Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.
Ipak, Tahiri smatra da novi izbori neće biti održani, a da će Kosovo novu vladu dobiti već početkom narednog meseca. “Odluka Ustavnog suda će biti uskoro doneta. Videćemo kakva će biti, ali jedina ispravna oduka bi bila da se omogući formiranje vlade jer parlament bira vladu. Princip parlamentarizma je da narodna skupština bira vladu uz kompromis i pravljenje koalicije, a ne sam narod”, objašnjava Tahiri nedoumicu koja se često pojavljuje u kosovskoj javnosti.
Prema njegovoj proceni, zakoni Kosova nalažu da pobednička partija na izborima ima pravo samo na prvi mandat za sastav vlade, ali to ne znači da će ona uspeti da formira vladu. “To zavisi da li će uspeti da obezbedi većinu u Skupštini. Samoopredeljenje to sada ne može. Ako Ustavni sud ipak odluči da im vrati mandat i odredi rok od deset dana da formiraju vladu, oni to mogu da urade sa Demokratskom partijom Kosova Kadrije Veseljija. Formalno i teoretski to je moguće”, navodi Tahiri i dodaje da sada sve zavisi od odluke Ustavnog suda.
“Tu je i mogućnost da Ustavni sud odluči da je dekret predsednika u skladu sa Ustavom odnosno da je dao mandat onoj partiji koja ima većinu za izglasavanje vlade”, pojašnjava Tahiri i ponavlja da bi Kosovo u tom slučaju brzo dobilo vladu koju Samoopredeljenje neće prihvatiti.
“Oni pozivaju i na demonstracije kako bi dobili podršku naroda. Samoopredeljenje želi da vlada iako ima manjinsku vladu odnosno četvrtinu poslaničkih mesta. Oni traže nove izbore kako bi pripremili narod i dobili njihovu podršku i na taj način bi uticali na izborni proces”, objašnjava Tahiri.
Tahiri poručuje i da je vlada Aljbina Kurtija bila najkraća u istoriji jer je srušena nakon 50 dana rada. On podseća da je bilo puno očekivanja od ove vlade, imajući u vidu da su je formirale dve opozicione partije Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova ali napominje da je ubrzo došlo do nesuglasica.

Podeli na: