utorak, 06. decembra 2022. | 09:34
Najnovije vesti

Takse i dijalog i dalje glavne teme predizborne kampanje na Kosovu

Kandidatkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK) za premijera, Vjosa Osmani tvrdi da, ako bude izabrana za premijera, neće dozvoliti da promena granice bude tema dijaloga. Kaže da će carinske takse ukinuti ako Srbija pruži podatke o 1.700 nestalih.

 

Vjosa Osmani je najavila da će ona voditi dijalog između Beograda i Prištine, jer “proces mora da vodi osoba koja ne može biti ucenjena”.

Za taksu na srpsku i robu iz BiH, Osmani kaže da će biti deo reciprociteta sa Beogradom.

“Pozvaćemo Srbiju da se vrati za pregovarčki sto. Srbija danas ne prihvata dosta kosovske robe i stvara necarinske blokade. Potpuni reciprocitet je čak strožiji od takse. Ukinuću sve takse ako nam Srbija pruži podatke o 1.700 nestalih”, navela je Osmani u intervjuu prištinskoj KTV.

Smatra da je uvozna taksa na srpsku robu uvedena kao zataškavanje skandala vlade pod vođstvom Ramuša Haradinaja.

Ističe da su ključne tema u dijalogu nestale osobe, ratne reparacije i druga pitanja koja se odnose na normalizaciju odnosa.

Osmanijeva je potvrdila da ostaje posvećena postizbornoj koaliciji sa “Samoopredeljenjem”, ali da i u toj partiji moraju da odluče o postizbornoj saradnji.

Haradinaj: Potreban partner koji će zadržati takse

Premijer u ostavci Ramuš Haradinaja kaže da će mu, ako pobedi na izborima, biti potreban partner koji će zadržati taksu do priznanja.

“Zašto bih sarađivao s nekim ko nas vodi u ćorsokak. Nećemo biti deo nove vlade koja nema jasan stav o tom pitanja od nacionalnog interesa”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je istakao da je tokom svog mandata uspeo da zaustavi razmenu teritorije i da je podstakao nekoliko važnih projekata, kao što su Zakon o rudarskom kompleksu “Trepča” i formiranje kosovske vojske.

Obećao je da neće formirati novu koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK).

Tvrdi da njegova koalicija AAK-SDP vodi u opštinama Istok, Peć, Klina, Dečani, Đakovica, Orahovac, Suva Reka, Junik i Obilić.

“Jedni od najnepredvidivijih izbora na Kosovu”

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 6. oktobra, a analitičari predviđaju da birači žele da vide političke promene i da će izbori biti najnepredvidiviji do sada.

“Analitičari kažu da su ovo jedni od najnepredvidivijih izbora na Kosovu koji za mnoge mogu biti srećni”, piše ljubljanski Međunarodni institut za studije Bliskog istoka i Balkana (IFIMES) nakon nedavnog istraživanja.

U pogledu postizbornih koalicija, IFIMES predviđa izazove smatrajući da su pooštrene međusobne kritike stranaka u poslednje vreme.

“Do sada su glavne stranke razmenjivale ozbiljne optužbe zbog kojih je gotovo nemoguće formirati postizbornu koaliciju”, navodi IFIMES.

IFIMES kaže da su građani Kosova “duboko razočarani” jer su trenutno jedini u regionu bez prava na bezvizno putovanje.

“Kosovo je u stalnoj političkoj krizi, generacija krize je politički koncept i način opstanka aktuelne vladajuće političke strukture”, zaključuje IFIMES.

Podeli na: