Најновије вести

Тапушковић: Докази за “жуту кућу” нису уништени, ако их пусте да се бране са слободе то ће бити фарса

Адвокат Бранислав Тапушковић каже да је оптужница подигнута против некадашњих челника ОВК пред Специјализованим већем за Косово у Хагу фарса, јер у њој нема оптужби за “жуту кућу”, трговину органима и прогон око 250.000 Срба са Косова.

 

Тапушковић у интервјуу за Курир каже да се само ствара привид да је то међународни суд, али њега је законима основала Скупштина Косова и исто тако може да га укине.

  • Да ли сте очекивали да део оптужнице буде и трговина органима, “жута кућа”?

Ако се прича о тој некој правди која треба да буде постигнута онда је оптужницом морала да буде обухваћена и “жута кућа” и протеривање 250.000 Срба са Косова након што је УН ступила на тло. Ради се о оптужбама за појединачна убиства, то у ствари компромитује овај суд.

  • Какав ишод очекујете, верујете ли да ће бар неко од њих – Тачи, Весељи, Краснићи, Сељими бити и осуђени?

То је тешко прогнозирати. Поступак јесте почео али тај суд је основала скупштина Косова, непризнате државе, по тамошњим законима и уставу. То је само привид међународног суда јер суде судије из других држава и јер је измештен на другу територију. Он не може да се упореди са судом за бившу Југославију који је основао УН. Дуго већ иницијатори тог суда, Тачи и друштво воде врло активну акцију да се тај суд исто како је основан и укине. Имам уверење да ће скупштина по овлашћењима којима је донела тај закон за формирање суда и да га укине. Не зна се ни по којим принципима ће се судити. Било је речи да ту у оптужници постоји удружени злочиначки подухват али питање је како ће се то завршити. Можда буде осуда за појединачне случајеве али закључне – масовне злочине и “жуту кућу” неће. Поуздано знам да су ти докази за “жуту кућу” постојали у трибуналу, то је знао и Дик Марти када је писао извештај за Савет Европе. Докази су тамо били у време Карле дел Понте. Међутим када је Марти Ахтисари отишао да потражите доказе добио је информацију да су уништени. Уверен сам да нису и да ће се појавити када некоме то буде одговарало.

  • Шта сада када су се сва четворица изјаснила, каква је даље процедура?

Могуће је пошто су се добровољно предали да их пусте да се брани са слободе. Међутим добровољно су се предали и многи наши генерали па никад ником није пало на памет да им допусти да се брани са слободе. То ће бити један од првих испита за суд. Уколико их пусте да се припремају за суђење са слободе онда ће то бити фарса. Па њима су подаци о сведоцима процурели, видећемо да ли је сведоцима неко претио по изјавама које буду дали на суду. Убеђен сам да ће они до момента док не буду позвали на суд бити у сталном страху за свој живот своје породице.

Подели на: