subota, 26. novembra 2022. | 10:33
Najnovije vesti

Todosijević osuđen na dve godine zatvora

Presuda nezakonita i nepravična, sledi žalba, kaže Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić

 

Osnovni sud u Prištini osudio je na dve godine zatvora bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave u ksoovskoj vladi Ivana Todosijevića, zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju.
Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić rekao je da presuda nije pravosnažna i da će se žaliti Apelacionom sudu.
“To pokazuje kakvo je stanje ljudskih prava manjina na Kosovu i Metohiji. Nemaju pravo da išta kažu što se ne sviđa vlastima. Kažnjava se navodni verbalni delikt što nije rađeno ni u vreme komunizma”, ocenio je Vlajić.
Osuđen je zbog krivičnog dela iz Člana 147, stav 2 “izazivanje nacionalne, rasne ili verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti” , dodao je Vlajić.
“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.
Todosijević je u vreme ove izjave bio na funkciji ministra administracije lokalne samouprave Vlade Kosova.
Ramuš Haradinaj, premijer u Vladi Kosova ubrzo nakon izjave smenio je ministra iz Srpske liste, zato što kako je rekao “jezik mržnje ministra ne može tolerisati”.

Podeli na: