уторак, 27. јула 2021. | 11:59

Трамп, Макрон и Штајнмајер честитали Тачију

Косовски председник Хашим Тачи примио је честитке од председника САД, Француске и Немачке поводом 12. годишњице од једностраног проглашења независности Косова.

 

У телеграму Доналда Трампа се каже да се амерички народ “придружује честиткама косовском народу за 12. годишњицу независности”.

Честитао је на демократским изборима у октобру, поздрављајући “константно ангажовање за унапређење мира, правде и присперитета за косовски народ и читав регион Западног Балкана”.

Тачи је примио честитку и од Емануела Макрона, који је поздравио одржавање мирних избора 6. октобра и скорашње формирање нове косовске владе.

Према мишљењу француског председника, Приштина може да рачуна на подршку и спремност дочека у Паризу, на самиту који ће окупити лидере из Београда и Приштине са немачком канцеларком Ангелом Меркел и високим изаслаником Европске уније за спољну политику и безбедност Жосепом Борељом, како би се олакшало поновно започињање дијалога.

“Зато се очекују поступци обе стране: уклањање таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ од стране Косова, и престанак кампање за ‘повлачење признања’ од стране Србије. Након поновног започињања дијалога, ред је на посредовање Европске уније да уз подршку Француске олакша разговоре између две стране, уз тежњу постизања свеобухватног, коначног и правно обавезујућег споразума”, написао је Макрон.

Председник Немачке Франк Валтер Штајнмејер је у писму поручио да “Косово и Немачку повезују добри дугорочни односи”.

“Веома је битно за Косово и Западни Балкан уопштено, да напредује у правцу постизања свеобухватног споразума са Србијом, који ће допринети стабилности у читавом региону. По том питању, Немачка ће и у будуће остати партнер Косова”, каже се у писму немачког председника.

Подели на: