Најновије вести

Трамп шаље Гренела да убрза преговоре Београда и Приштине пре избора у САД

Врло је извесно да ће Сједињене Америчке Државе у наредном периоду појачати притисак да Београд и Приштина што пре дођу до компромиса око Косова, сматрају саговорници “Блица”. О томе говори и чињеница да је Ричард Гренел, Трампов човек од највећег поверења, добио задатак да се у потпуности посвети преговорима о Косову.

 

Овакав закључак може се извести на основу најновијих потеза председника САД Доналда Трампа око Гренела, његовог главног играча за постизање решења на Балкану. Трампов “булдожер”, како су га прозвали медији, ускоро ће се повући са позиције амбасадора САД у Берлину, а само пар дана пре те одлуке, амерички Сенат потврдио је именовање Џона Ретклифа за директора националних обавештајних служби, што је функција коју је Гренел обављао у в.д. статусу од фебруара.

Сви ови кораци довели су до тога да ће његов фокус бити искључиво Косово, будући да остаје специјални изасланик за дијалог. То је за “Блиц” потврдио и Гренелов портпарол Дик Кастин.

“Амбасадор Ричард Гренел остаје изасланик председника и радује се следећој расправи у оквиру дијалога Београда и Приштине чим буде утврђен састав владе Косова”, рекао је јуче Кастин за “Блиц”.

А да ће се Гренел потрудити да до те расправе што пре дође сматра и директор Центра за регионализам Александар Попов.

“Очигледно је да је Гренел Трампов човек од поверења, чим га је у периоду вакуума поставио за в.д. заменика тајних служби. Ако посматрамо издвојено, подношење оставке на месту амбасадора у Немачкој може да буде изненађење, али у ширем контексту није и јасно је да се се може протумачи и као тежња Трампа да искористи да се што пре дође до решења око Косова. Очигледно је да ће сада да се крене у озбиљнији и јачи замајац у преговорима. То ће свакако покушати САД, а види се и по реаговањима Европе да ће то радити и Брисел”, каже Попов.

Неизоставни део слагалице око компромиса биће и Европска унија. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ рекао је пре неколико дана да је могућност територијалне размене између Косова и Србије ствар о којој заинтересоване стране треба да одлуче, док је специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак искључио ту могућност. Из ЕУ је, међутим, саопштено да је ЕУ јединствена по оквирима и принципима које треба следити у дијалогу.

“Изјаве Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака конзистентне су и у складу са нашим дугогодишњим ставовима, а тврдити другачије је погрешно тумачење”, рекао је портпарол ЕК Петер Стано и додао да садржај коначног споразум мора бити у складу са законима и вредностима ЕУ.

Џозеф: САД хоће лак споразум, без обзира на садржину

Професор Едвард Џозеф, који је као изасланик УН провео 12 година на Балкану, сматра да Трампова администрација настоји да по сваку цену постигне споразум Београда и Приштине пре америчких председничких избора у новембру, не марећи превише за његову садржину.

“Гренел је извршио притисак на малу земљу – која још није примљена у Уједињене нације – због питања царина на увоз робе из Србије. С обзиром на то да су за већинске Албанце односи са САД од изузетне важности, Гренел је то искористио за политизацију читавог случаја изазвавши конфузију на Косову. Царине није увео Курти, већ његов претходник. Курти је желео да их укине али под условом да се успостави реципроцитет, што је иначе политика коју потенцира Трампова администрација у односима са другим земљама. Зашто је то онда проблем за Трампа? Због Вучића који вешто манипулише: у једном тренутку подржава ЕУ да би у другом хвалио кинеског председника Си Ђинпинга и руског Владимира Путина. Дакле, Вучић вешто манипулише Гренелом истрајавајући на ставу да неће прихватити обнављање преговора док се не укину царине. Колико је све то бесмислено сведочи и чињеница да је Курти у међувремену укинуо царине, али је задржао принцип реципроцитета. Европске земље су похвалиле његов потез, осим САД које инсистирају на укидању реципроцитета држећи тако страну Александра Вучића. Разлог је очигледан јер Трампова администрација настоји да по сваку цену постигне споразум пре америчких председничких избора у новембру, не марећи превише за његову садржину”, рекао је Џозеф за Радио “Слободна Европа”.

И ЕУ за хитан наставак дијалога

Министри спољних послова Немачке и Француске, Хајко Мас и Жан-Ив ле Дријан су у ауторском тексту за „Блиц“ поручили да је крајње време за обнову дијалога Београда и Приштине чији је циљ постизање одрживог, свеобухватног и правно обавезујућег споразума који регулише сва отворена питања и доприноси регионалној стабилности. Додали су и да је француски председник Емануел Макрон изразио спремност да после прошлогодишњег берлинског буде одржан други самит шефова држава или влада земаља региона у Паризу, али да је предуслов за то спремност две стране за дијалог.

Подели на: