Три губитника су јасна, а где је Србија

Састанак у Вашингтону између представника Србије и тзв. Косова је завршен, а питање које се поставља јесте ко је боље прошао.

Политички аналитичар из Вашинтгона Обрад Кесић истакао је да Доналд Трамп представља победника ових преговора.

“Било је изненађење што се појавио Блиски Исток у овим прегорворима и то је овде главна вест. За Доналда Трампа је ово био пун погодак, вероватно и више него што су очекивали. Ово се може сматрати као успех његове спољне политике, имамо још један споразум који јача позицију Израела након оног са Емиратима”, изјавио је Кесић и додао да су јевреји и хришћани две циљане групе спрам којих је Трамп донео ову одлуку.

Зоран Миливојевић, политички аналитичар, истакао је да су за Србију ваћне три ствари у вези са овим преговорима

“Три ствари су кључне. Најважније је да су отпала статусна питања. Друга важна чињеница је економски део. Ту постоји компатибилност интереса између наше и америчке стране. Трећа су билатерални односи са САД, који су са овим преговорима добили подстрек. Сваки потез и свако појавливања Трампа је у вези са предизборном кампањом у САД. Нама је учињен уступак што је статусно питање остављено са стране”, сматра Миливојевић.

Кесић је истакао три губитника овог састанка.

“Три губитника су јасна. Први је ЕУ, јер је споразум потписан пред преговоре које она организује. Други је Стејт департмент који није био присутан током преговора. Зато је чудно да Палмер помаже ЕУ у преговорима, а није учествовао у Вашингтону. Трећи губитник је Хашим Тачи, чињеница да он није био тамо говори о његовом неуспеху”, закључио је Кесић.

Подели на: