sreda, 30. novembra 2022. | 19:06
Najnovije vesti

U čast velikom čoveku i šahisti održan prvi Memorijalni šahovski turnir”Svetozar Sveta Vlahović”

U sklopu Vidovdanskih svečanosti u Gračanici je održan prvi Memorijalni šahovski turnir u znak sećanja na nedavno preminulog direktora UNID”Panorma-Jedinstvo” i istaknutog šahistu Svetozara Svetu Vlahovića. Turnir će u buduće nositi njegovo ime.

 

U ovoj drevnoj igri nadmetali su se brojni šahisti sa Kosova i Metohije, ali i ostatka Srbije, i za sve njih pomenuti turnir bio je više od igre. Postoje osobe koje i nakon fizičkog odlaska ne prestaju da postoje i zrače u mislima i sećanjima svih koji su imali tu sreću da ih upoznaju i druže se sa njima. Jedan od njih bio je i Sveta Vlahović, a to su potvrdili brojni njegovi prijatelji sa kojima je pored šahovske table delio još mnogo toga u životu i, kako su mnogi od njih rekli, zauvek će ga pamtiti kao velikog sportistu i prijatelja.
Na kraju celodnevnog nadmetanja, u kojem je učestvovalo više od 30 šahista, prvo mesto na Memorijalnom turniru ”Sveta Vlahović” pripalo je Nebojši Pavloviću, drugi je bio Zoran Novoselski a treći Vladimir Nikolić. Pored njih nagrade su dobili najmlađi i najstariji učesnik turnira koji su imali 11 odnosno 85 godina.
Šahovskom turniru u gračaničkom Domu kulture prehodio je omaž Svetozaru Sveti Vlahoviću koji je pre nekoliko meseci preminuo od posledica koronavirusa. Sa puno emocija o njemu su govorili saradnici i prijatelji.
– Svetina stamena ličnost snažna kao vrhovi Prokletija koje su ga iznedrile, plemenita i blagoslovena kao metohijska zemlja , a čista kao Bistrica koja mu je tekla pored rodne kuće, ostaje deo nas koji smo sa njime radili, družili se , igrali šah a najviše se smejali njegovim anegdotama i dosetkama. Ceo njegov rad i život bili su duboko zaronjeni u zavičajnu tradiciju, narodni jezik, običaje, patrijarhalnu etiku, ljubav prema porodici, Kosovu i Metohiji, životu i ljudima. Držao se svojih ubeđenja i u velikim i u malim stvarima , a naglašeno rodoljublje i kosovski zavet poneo je sa sobom u nebesa, rekla je Rada Komazec, glavni i odgovorni urednik UNID”Panorama-Jedinstvo”.
U svom sećanju na Svetu Vlahovića, Komazec je posebno naglasila njegovu ljubav prema šahu rekaviši da bi bio greh govoriti o Sveti a ne pomenuti tu njegovu veliku ljubav i da bi on to jako zamerio.
Sa puno emocija o Vlahoviću je govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i šahovski kolega Momčilo Trajković. Opisao ga je kao velikog i hrabrog intelektualca, eruditu, širokogrudog čoveka bez straha, patriotu koji je do poslednjeg časa svog života iskreno bio vezan za svoju postojbinu – Kosovo i Metohiju.
-Šah je bio njegova opsesija, njegova velika ljubav. Koliko je zora dočekao nadgornjavajući se sa svojim ”protivnicima” lupajući figurama po šahovskoj tabli. Pre desetak godina, na njegov predlog, izabran sam za potpredsednika Šahovskog saveza Srbije, i tada sam imao priliku da izbliza vidim koliko je Sveta bio poštovan u svetu šaha. Koliko ga je cenio i poštovao naš najveći šahista svih vremena Svetozar Grigorić i mnogi drugi. Sa pozicija koje smo imali u šahu, on kao predsednik Šahovskog saveza KiM, i ja kao potpredsednik Šahovskog saveza Srbije, organizovali smo mnoge turnire širom KiM, rekao je Trajković.
Pesnički susreti ”Lazar Vučković” koje organizuje ”Panorama-Jedinstvo” i mnoga druga značajna kulturna dešavanja na Kosovu i Metohiji decenijama unazad nisu prolazila bez Svete Vlahovića i Ratka Popović, pesnika iz Gračanice.
-Upoznali smo se davnih godina u ”Jedinstvu” i mogu da kažem da Sveta nije bio samo prijatelj jednog čoveka, pesnika, već prijatelj Kosova i svih ljudi koji na njemu žive. Legenda je bio i u legendu je otišao, i verujem da je i danas ovde sa nama. Bio je sav predan ”Jedinstvu”, bio je i ostao častan novinar, jer je voleo svoju profesiju. Cenio je i poštovao sve hroničare koji su živeli i radili na ovim prostorima, rekao je Popović.

M.Č.

Podeli na: