četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:13
Najnovije vesti

U Domu vojske izložba “Da se ne zaboravi”

Izložba pod nazivom “Da se ne zaboravi” autora Milena Čuljića otvoren je u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice odbrane od NATO agresije SR Jugoslavije.

 

Izložba sadrži radove više od 90 fotoreportera, nastalih u proleće 1999. godine i donosi svedočenje o strahotama rata, nedužnim ljudskim žrtvama, razorenim kućama i mostovima, putevima i fabrikama, navode iz Ministarstva odbrane.

Otvaranje izložbe “Da se ne zaboravi”
Priređivač je postavio izložbu u sedam tematskih celina: agresija na Srbiju, odbrana otadžbine, žrtve agresije, ekološke posledice, protesti građana kod nas i u svetu, život pod NATO bombama i posledice agresije koje i danas traju.

Načelnica Galerije Jelena Knežević ističe da se na ovaj način autentično prikazuju posledice NATO agresije i herojska odbrana vojske i naroda.

Izložbu realizuje Klub generala i admirala Srbije u saradnji sa Medija centrom “Odbrana”.
“Sloboda” najskuplja srpska reč

“Bio je to eksperiment uživo, koji je po mnogo čemu imao fašistička obeležja, bio je to primer svima onima koji dižu glavu i izražavaju nepokornost prema svetskim moćnicima i njihovoj želji da vladaju planetom”, ističe pukovnik u penziji i publicista Zvonimir Pešić.

Pešić je rekao da poseban naglasak izložbe predstavlja deo o ekološkoj katastrofi– ekocidu, podsećajući da je tokom rata često upotrebljavana municija sa osiromašenim uranijumom, koji je i dalje smrtonosan.

Izložba “Da se ne zaboravi”
Pukovnik u penziji ističe da su agresori naišli na čvrst orah i otpor naroda koji je kroz vekove dokazivao da je najskuplja srpska reč “sloboda”.

Fotoreporterima pripada posebna zahvalnost, jer su rizikujući svoje živote u to vreme snimali, čime su ostavili Srbiji da svedoči i pamti kroz ove fotografije, rekao je Čuljić.

Izložba “Da se ne zaboravi” prvi put je postavljena u Sava Centru povodom obeležavanja desetogodišnjice NATO agresije, a nakon deset godina postala je vrsta pokretnog, memorijalnog centra, navode iz Ministarstva odbrane.

Za deset godina predstavljena je u više gradova u Srbiji i Crnoj Gori, a nedavno je postavljena u Rimu i Bratislavi.

Posetioci Male galerije Doma Vojske Srbije postavku će moći da pogledaju do 8. juna.

Podeli na: