petak, 01. jula 2022. | 07:00
Najnovije vesti

U nedelju u Andrićgradu svečani doček dece sa KiM

U nedelja 16.juna u 12 časova u Andrićgradu u Višegradu Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske organizuje svečani doček dece, roditela i vaspitača sa KiM, povodom tog događaja izdali su saopštenje.

 

Organizacijom Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske i osmog projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” nedelja 16.juna u 12 časova u Andrićgradu u Višegradu na platou ispred hrama posvećenog knezu Lazaru, centralni doček 1030 najboljih učenika, nastavnika, dece i mladih sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me” sa Kosova i Metohije.

Svečani doček sa kulturno umetničkim programom pripremaju opštine Višegrad i Han Pijesak, pokrovitelji centralnog dočeka. Nakon svečanog dočeka veliki konvoj upućuje se svojim domaćinima širom Republike Srpske.

Polazak svih 20 autobusa Kolašin prevoza iz Kosovske Mitrovice u nedelju 16.juna u 5 časova.. Najbolji učenici i njihovi pratioci dolaze iz svih srpskih gradova, mesta i enklava sa Kosova i Metohije: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Vučrtrn, Srbica, Goraždevac, Klina, Osojani, Velika Hoča, Orahovac, Prizren, Gračanica, Lipljan, Štrpce, Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Vitina, Obilić i Kosovo Polje.

Drage goste sa Kosova i Metohije dočekaće i pozdraviti predsednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, pomoćnik direktora kancelarije za KiM Damjan Jović, načelnici opština pokrovitelja centralnog dočeka Višegrad i Han Pijesak, predtavnici ministarstva prosvete i brojne delegacije 19 gradova i opština domačina iz Republike Srpske.

Do sad najveći i najmasovniji osmi projekat koji su poržali gradovi i opštine: Trebinje, Višrgrad, Han Pijesak, Pale, Isročno Novo Sarajevo, Bijeljina, Brčko, Doboj, Stanari, Šamac, Modriča, Brod, Derventa, Prnjavor, Čelinac, Banja Luka, Gradiška, Prijedor i Novi Grad, mnoge osnovne škole, oko 900 porodica, kabinet predsednika Vlade, Ministarstvo prosvete i kulture, Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije.

Podršku ovom projektu dalo je i Ministarstvo bezbednosti i Savet ministara BiH odobrenjem ulaska i boravka sedam dana u BiH i RS pod posebnim uslovima.

Najbolji učenici njih 900 biće smešteni sedam dana od 16. do 23.juna kod svojih vršnjaka i njihovih porodica širom Republike Srpske. Deca i maldi sa poteškoćama u razvoju sa svojim roditeljima iz Udruženja “Podrži me” Kosovska Mitrovica ukupno 55 biće u Prijedoru. Njihov boravak preko našeg Odbora obezbedio je kabinet Vlade i Mnistarstvo porodice omaldine i sporta Republike Srpske.Naš cilj je da oni budu po prvi put deo ovog velikog projekta da budu deo nas, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske pripremilo je poklone za svu decu i mlade sa Kosova i Metohije koje će im uručiti na centralnom dočeku u Višegradu.

Hvala svima koji su deo ovog velikog projekta koji naš Odbor priprema od decemra 2018.godine. Našim gostima sa Kosova i Metohije želimo nezaboravnih sedam dana slobode, prijateljstva i ugodnog boravka u Republici Srpskoj.

Organizacijom Odbora sa ovim osmim projektom u proteklih osam godina sa Kosova i Metohije u Republici Srpskoj boravilo je 4 500 učenika u pratnji oko 400 prosvetnih radnika, navodi se u saopštenju Odbora za pomoć Srbima na kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

Podeli na: