Најновије вести

У Општини Клокот на снази мере за сузбијање корона вируса

У складу са мерама превенције спречавања ширења корона вируса у Општини Клокот је данас започета дезинфекција установа, јавних простора и улица, а становништво је забринуто, јер се граниче са селом Стубле у општини Витина која је у карантину, рекао је за Косово Онлајн градоначелник Клокота Божидар Дејановић.

 

Општина Клокот делује у складу са мерама за сузбијање коронавируса, пратимо и придржавамо се упутстава, каже Дејановић.

“У току је дезинфекција свих установа и јавних простора укључујући и верске објекте, порте три цркве и џамије и улица на територији Општине Клокот” додао је Дејановић.

При општини је формиран Кризни штаб од 11 чланова који су даноноћно на терену и прате ситуацију, становништво општине је забринуто јер се граниче са селом Стубле у Општини Витина која је у карантину.

“Панике има по мало јер се територијално налазимо у центру Општине Витина, која је у карантину, тачније село Стубле, са којим се граничимо. На изласку из села Клокот, је полиција која не дозвољава излазак и улазак, али када иду на прегледе морају да прођу кроз Клокот како би стигли до Гњлана, Витине. По том питању смо одлуком задужили представнике сеоских савета који имају обавезу да воде евиденцију о свим променама и лицима која долазе из иностранства, посебно из земаља у којима је пандемија коронавируса или су у транзиту и да нас о томе редовно извештавају на Савету за Ванредне ситуације”, рекао је Дејановић.

Нагласио је да раде у отежаним условима, јер им недостаје много тога, од рукавица, маски, средстава за дезинфекцију. “Косовске институције нам нису изашле у сусрет, трудимо се и чинимо све што је у нашој моћи”.

Општина Клокот је добро снабдевена животним намирницама, једино мањка брашно, каже Дејановић и напомиње да је било притужби на повећање цене брашна, али да је тржишна инспекција у складу са мерама реаговала.

Дејановић је апеловао на становништво да настави да се придржава мера и уптстава и да нема потребе за паником.

Како се већина становништва у општини Клокот бави пољопривредом, а приближава се време сетве кукуруза, Дејановић каже да се пољопривредници интересују за семе и ђубриво и истиче да ће општина учинити све да им омогући обрађивање земљишта.

Општина Клокот броји 5.000 становника, етнички је мешовита 70 одсто Срба и 30 одсто Албанца, чине је 4 села Клокот, Могила, Врбовац и Грнчар.

Подели на: