Најновије вести

У Приштини прозивају владу због ћутања на извештај о угрожености Високих Дечана

Приштински лист Коха диторе оцењује да ситуација коју је представила Европа Ностра о угрожености манастира Високи Дечани “не представља стварно стање и да косовска влада мора да реагује, чак и оштро”.

 

 

Али до сада су институције ћутале. Не постоји званична реакција на организацију која Косово представља фуснотом”, преноси лист реакције оних који се у Приштини баве заштитом споменика културе.

Они тврде да су “српска пропаганда у политичке сврхе и сама Српска православна црква довеле до тога да позната европска организација за културно наслеђе уврсти манастир Дечани међу 12 најугроженијих споменика у Европи”.

Лист као аргумент да стање на терену не одговара оценама Европа Ностре наводи “да су прошлог месеца, представници манастира, заједно са локалном самоуправом Дечана, владом у Приштини и међународним представницима постигли договор о аутопуту Дечани-Плав”.

“Косово има Закон о заштити посебних подручја, који потиче из Ахтисаријевог пакета. Поред тога, у оквиру косовске полиције постоји и јединица за културно наслеђе. Све одлуке у вези са посебним подручјима којима припадају државни споменици, а који су уједно и култни предмети православне религије, доноси Савет за примену и надзор. Део овог савета су представници Министарства животне средине, Министарства културе, Канцеларије Европске уније на Косову, ОЕБС-а и Српске православне цркве на Косову”, наводи лист.

Европа Ностра је у свом извештају навела да је “манастир био мета минобацачких напада локалних екстремиста од 1999. до 2007. године, као и покушаја терористичког напада ИСИС-а 2016. године, наносећи лако поправљиву штету”.

“Манастир заједно са посебним заштићеним подручјем суочава се са озбиљним претњама по животну средину. Локални општински просторни план није у складу са строгим правилима заштите светске баштине Унеска или релевантним националним законима и прописима. Стално постоји ризик од изградње неприкладних урбаних објеката у близини манастира, као и ризик од експропријације земљишта које припада манастиру Дечани”, пише Европа Ностра.

Посебно је опасан план да се у близини манастирске капије простире велики међународни пут, пише организација, додајући да је то једини споменик у Европи који војска чува већ 20 година.

Од 2004. године манастир Високи Дечани је као објекат Српске православне цркве уврштен на листу угрожене светске баштине.

Две године касније, на истом списку нашли су се Пећка патријаршија, манастир Грачаница и Црква Богородице Љевишке у Призрену.

Игуман Сава Јањић: Високи Дечани јесу у опасности
Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић каже да је Европа Ностра угледна организација, а манастир Дечани је споменик светске културне баштине у опасности.

Наводи да је јако важно то што се говори зашто је угрожен, посебно у ситуацији када косовске власти пет година одбијају да изврше одлуку Уставног суда Косова и признају манастирску земљу, када се на сваком кораку промовише ненаучна и злонамерна идеја да су српске светиње и албанске.

“То је отворени позив на прогон српског народа и завршетак процеса етничког чишћења које косовске власти у међународном присуству спроводе 21 годину”, оценио је игуман Сава у изјави медијима након објављивања извештаја.

Додаје да је то што се манастир Високи Дечани нашао на листи 12 најугроженијих објеката културног наслеђа за 2021. годину, јако важно, пре свега зато што се о манастиру говори као о српској културној баштини на Косову, у времену када се, како истиче, “на сваком кораку промовише ненаучна, злонамерна идеја да су српске светиње заправо албанске”.

Подели на: