utorak, 06. decembra 2022. | 09:10
Najnovije vesti

U severnu Mitrovicu stigli kamioni s juga, nude robu na prodaju

U naselje Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici stigla su dva kamiona sa robom iz južnog dela grada.

 

Nudi se na prodaju voda, ulje, brašno, sredstva za higijenu i ostale namirnice. U prvih pola sata niko ništa nije kupio. Kraj kamiona prisutna je kosovska policija.

Kamioni su u Bošnjačku mahalu stigli posle najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će vlasti u Prištini, u saradnji sa preduzećima, otvoriti “privremene maloprodajne objekte na severu KiM”.

U znak protesta zbog trgovinske blokade i takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije, na severu Kosova i Metohije zatvorene su sve prehrambene trgovine, radnje, dućani i kiosci s robom.

Građani su ovih dana pravili zalihe, a predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije Radoš Petrović kaže da će ova mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

Petrović ističe da su upozoravali da ne mogu da posluju sa taksama i da je ovo iznuđeno stanje.

Iz Beograda poruka da čine sve kako bi pomogli Srbima.

Premijerka Ana Brnabić ističe da je trenutno stanje posledica svega što se dešavalo u prethodnih sedam meseci.

“Neverovatno je da dozvolite da u Evropi žive građani koji nemaju pravo da kupe namirnice samo zato što imaju etničku osnovu. To nije Evropa kojoj želim da pripadam i ja se ponovo nadam da će Evropa da reaguje. Videćemo šta ćemo dalje, ali ćemo u svakom trenutku biti spremni da pomognemo našem narodu na Kosovu i Metohiji”, poručila je premijerka.

Danas je u Kosovskoj Mitrovici boravio ministar prosvete Mladen Šarčević i razgovarao sa rukovodstvom izmeštenog prištinskog Univerziteta. Preneo je da su pronašli neka rešenja da ublaže uticaj blokade dotoka srpske robe za potrebe studentskog centra.

Podeli na: