Најновије вести

Расте број заражених у Новом Пазару

У Србији је регистровано укупно 1.908 потврђених случајева коронавируса. Од јуче је тестирано 959 особа од којих су 284 позитивне. За 24 сата преминуло још седам особа, па се број смртних случајева од ковида 19 попео на 51. Епидемиолог Предраг Кон наводи да ће током лета почети тестирање на антитела.

 

19.50 – Запослени у Народном фронту, заражени коронавирусом, су у добром стању, каже за РТС заменица директора Бранка Николић. Две заражене труднице су такође добро, одвојене су у посебном делу болнице. Народни фронт данас су дезинфиковали стручњаци из Русије.

19.40 – Више од 1.700 особа је у изолацији у Новом Пазару. Забрану кретања у суботу је прекршило девет особа, а једна меру самоизолације. У том граду коронавирусом заражене су 22 особе.

19.25 – Институт за јавно здравље у Приштини објавио је да је коронавирусом заражено још пет особа на Косову, па се укупан број попео на 145. Нове позитивне особе су заражене контактом. Три су из Малишева и по једна из Ђаковице и Смрековнице код Вучитрна.

19.10 – Пријем првих пацијената заражених коронавирусом, који имају лакшу клиничку слику, почеће сутра у привремену болницу у Хали 1 Новосадског сајма, најавио је за ТВ Прву градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

18.30 – На снази је потпуна забрана кретања. Камере РТС-а широм Србије забележиле су како изгледају пусте улице.

18.00 – У Новом Пазару на коронавирус позитивно је још девет пацијената, што је укупно 22 заражене особе. Директор болнице у Новом Пазару Мехо Махмутовић рекао је раније данас за РТС да очекују још позитивних због непоштовања мера Владе.

17.35 – У Косовској Митровици још три особе заражене коронавирусом, а у Звечану још једна особа. У Митровици је укупно 17 инфицираних, у Звечану седам, у Лепосавићу двоје, јужно од Ибра један случај заразе. Укупан број заражених у свим српским срединама достигао 27, од којих је једна особа раније преминула.

17.00 – Авион “Ер Србије” вратио се из Франкфурта у Београд са 132 држављана Србије.

16.20 – Штаб за ванредне ситуације Града Лесковца издао је обавезујући захтев јужнокорејској компанији “Јура” да прекине производњу на две недеље или да ради са минимумом радника, 50 на 5.000 метара квадратних, на основу препоруке Завода за јавно здравље.

16.10 – Свакодневна забрана кретања на Косову и Метохији од 17.00 до 06.00 трајаће до 12. априла.

15.51 – Кон напомиње да треба изгурати још две недеље сигурно. Чим видимо да вирус попушта, попуштаће и мере, каже Кон и додаје да ће се људи променити после епидемије.

15.48 – За доношење одлуке о 24-сатном прекиду кретања, треба узети у обзир више ствари, између осталог треба бити сигуран да ће та одлука довести до наглог прекида трансмисије и проценити штету. Треба да се понашамо као да је 24-сатни прекид, истиче Кон.

15.38 – Нема више поделе пацијената на оне који су посебно осетљиви и који нису. Сви су посебно осетљиви. Смртни случајеви регистровани су у свим узрастима, наводи др Кон. Лекар примарне здравствене заштите, на основу индикација, одређује да ли ће бити тестирања или не, истиче Кисић Тепавчевићева.

15.30 – Крајње је време да престанемо са контактима и да престанемо да омогућавамо овом вирусу да се слободно преноси, истиче Кон.

15.25 – У општој популацији тест има смисла радити тек кад прође епидемија, каже др Кон. Радићемо током лета испитивање присуства антитела, узима се репрезентативан узорак на територији Србије, додаје Кон.

15.17 – У Општој болници у Ваљеву заражено 11 здравствених радника, каже заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић. У болници у Ћуприји заражено је 40 здравствених радника, од којих је седморо хоспитализовано, додаје Кисић Тепавчевићева.

15.15 – У болници на Бежанијској коси пацијент са акутном леукемијом је заражен коронавирусом. Заражена су и три лекара и три сестре, каже Кон.

15.10 – Епидемиолог Предраг Кон: Јасно се види пета недеља и након предаха, још седам умрлих, то несумњиво указује да се налазимо у узлету епидемије и убрзаном преношењу које јесмо очекивали, али нама јасно даје до знања да се што чвршће придржавамо свега што смо до сада донели.

15.05 – У Србији је регистровано укупно 1.908 потврђених случајева коронавируса. Тестирано је 959 особа, од којих су 284 позитивне. Хоспитализоване су 1.082 особе, 88 на Сајму. На респираторима 98 људи. Још седам умрлих, укупно 51.

15.00 – У Ћуприју су стигли руски експерти са задатком да колегама из болнице и дома здравља помогну у борби са вирусом. Екипу чине специјалисти, вирусолози и епидемиолози који ће са лекарима из Ћуприје обавити консултације и разменити искуства из праксе. Јединице војне технике наредна два дана у више наврата ће дезинфиковати општу болницу и дом здравља.

14.55 – Очекује се почетак конференције за медије на којој ће бити саопштено колико је у последња 24 часа регистровано случајева оболелих од ковида 19.

У Србији је регистровано укупно 1.908 потврђених случајева коронавируса. Од суботе у 15 часова до данас тестирано је 959 особа, од којих су 284 позитивне.

Хоспитализоване су 1.082 особе, од којих је 88 на Сајму. На респираторима 98 људи.

За последња 24 сата преминуло је још седам људи, пет мушкараца и две жене, који су имали и друге придружене болести. Просек њихових година је 64,2.

Међу преминулима у последња 24 сата су и две пацијенткиње које су преминуле у Клиничком центру Војводине, које су имале и придружена обољења.

У Србији је од коронавируса преминула укупно 51 особа.

До 15 часова 5. априла у Србији је укупно тестирано 7.360 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Председник Србије Александар Вучић је током обиласка магацина у Старој Пазови рекао да је иза нас тешка ноћ, али да ће бити још тежих. Истакао је да је Србија досад дала 370 милиона евра за набавку медицинске опреме.

У ГАК “Народни фронт” налазе се две пацијенткиње које имају коронавирус, ова клиника прима пацијенте, али истичу да не треба долазити ако није хитно – већ сачекати на преглед или контролу две до три недеље.

Један пацијент је отпуштен из привремене болнице на Сајму пошто је други пут био негативан на коронавирус. Данас ће бити тестирано још 36 пацијената који се налазе у тој привременој болници и, ако тестови буду негативни, иду у кућну изолацију. Први пацијенти примљени су у халу “Чаир”.

Из Новог Пазара стиже порука да се очекује да ће бити забележен велики број заражених, јер грађани нису у довољној мери поштовали мере Владе.

У Србији је од суботе у 13.00 на снази забрана кретања грађана, која ће трајати до понедељка у 5.00 ујутру.

Љубимце је могуће прошетати између 23.00 и 01.00 и у недељу од 8.00 до 10.00 и то највише 200 метара од места пребивалишта.

Подели на: