utorak, 06. decembra 2022. | 08:17
Najnovije vesti

Raste broj zaraženih u Novom Pazaru

U Srbiji je registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Od juče je testirano 959 osoba od kojih su 284 pozitivne. Za 24 sata preminulo još sedam osoba, pa se broj smrtnih slučajeva od kovida 19 popeo na 51. Epidemiolog Predrag Kon navodi da će tokom leta početi testiranje na antitela.

 

19.50 – Zaposleni u Narodnom frontu, zaraženi koronavirusom, su u dobrom stanju, kaže za RTS zamenica direktora Branka Nikolić. Dve zaražene trudnice su takođe dobro, odvojene su u posebnom delu bolnice. Narodni front danas su dezinfikovali stručnjaci iz Rusije.

19.40 – Više od 1.700 osoba je u izolaciji u Novom Pazaru. Zabranu kretanja u subotu je prekršilo devet osoba, a jedna meru samoizolacije. U tom gradu koronavirusom zaražene su 22 osobe.

19.25 – Institut za javno zdravlje u Prištini objavio je da je koronavirusom zaraženo još pet osoba na Kosovu, pa se ukupan broj popeo na 145. Nove pozitivne osobe su zaražene kontaktom. Tri su iz Mališeva i po jedna iz Đakovice i Smrekovnice kod Vučitrna.

19.10 – Prijem prvih pacijenata zaraženih koronavirusom, koji imaju lakšu kliničku sliku, počeće sutra u privremenu bolnicu u Hali 1 Novosadskog sajma, najavio je za TV Prvu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

18.30 – Na snazi je potpuna zabrana kretanja. Kamere RTS-a širom Srbije zabeležile su kako izgledaju puste ulice.

18.00 – U Novom Pazaru na koronavirus pozitivno je još devet pacijenata, što je ukupno 22 zaražene osobe. Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović rekao je ranije danas za RTS da očekuju još pozitivnih zbog nepoštovanja mera Vlade.

17.35 – U Kosovskoj Mitrovici još tri osobe zaražene koronavirusom, a u Zvečanu još jedna osoba. U Mitrovici je ukupno 17 inficiranih, u Zvečanu sedam, u Leposaviću dvoje, južno od Ibra jedan slučaj zaraze. Ukupan broj zaraženih u svim srpskim sredinama dostigao 27, od kojih je jedna osoba ranije preminula.

17.00 – Avion “Er Srbije” vratio se iz Frankfurta u Beograd sa 132 državljana Srbije.

16.20 – Štab za vanredne situacije Grada Leskovca izdao je obavezujući zahtev južnokorejskoj kompaniji “Jura” da prekine proizvodnju na dve nedelje ili da radi sa minimumom radnika, 50 na 5.000 metara kvadratnih, na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje.

16.10 – Svakodnevna zabrana kretanja na Kosovu i Metohiji od 17.00 do 06.00 trajaće do 12. aprila.

15.51 – Kon napominje da treba izgurati još dve nedelje sigurno. Čim vidimo da virus popušta, popuštaće i mere, kaže Kon i dodaje da će se ljudi promeniti posle epidemije.

15.48 – Za donošenje odluke o 24-satnom prekidu kretanja, treba uzeti u obzir više stvari, između ostalog treba biti siguran da će ta odluka dovesti do naglog prekida transmisije i proceniti štetu. Treba da se ponašamo kao da je 24-satni prekid, ističe Kon.

15.38 – Nema više podele pacijenata na one koji su posebno osetljivi i koji nisu. Svi su posebno osetljivi. Smrtni slučajevi registrovani su u svim uzrastima, navodi dr Kon. Lekar primarne zdravstvene zaštite, na osnovu indikacija, određuje da li će biti testiranja ili ne, ističe Kisić Tepavčevićeva.

15.30 – Krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da prestanemo da omogućavamo ovom virusu da se slobodno prenosi, ističe Kon.

15.25 – U opštoj populaciji test ima smisla raditi tek kad prođe epidemija, kaže dr Kon. Radićemo tokom leta ispitivanje prisustva antitela, uzima se reprezentativan uzorak na teritoriji Srbije, dodaje Kon.

15.17 – U Opštoj bolnici u Valjevu zaraženo 11 zdravstvenih radnika, kaže zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević. U bolnici u Ćupriji zaraženo je 40 zdravstvenih radnika, od kojih je sedmoro hospitalizovano, dodaje Kisić Tepavčevićeva.

15.15 – U bolnici na Bežanijskoj kosi pacijent sa akutnom leukemijom je zaražen koronavirusom. Zaražena su i tri lekara i tri sestre, kaže Kon.

15.10 – Epidemiolog Predrag Kon: Jasno se vidi peta nedelja i nakon predaha, još sedam umrlih, to nesumnjivo ukazuje da se nalazimo u uzletu epidemije i ubrzanom prenošenju koje jesmo očekivali, ali nama jasno daje do znanja da se što čvršće pridržavamo svega što smo do sada doneli.

15.05 – U Srbiji je registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Testirano je 959 osoba, od kojih su 284 pozitivne. Hospitalizovane su 1.082 osobe, 88 na Sajmu. Na respiratorima 98 ljudi. Još sedam umrlih, ukupno 51.

15.00 – U Ćupriju su stigli ruski eksperti sa zadatkom da kolegama iz bolnice i doma zdravlja pomognu u borbi sa virusom. Ekipu čine specijalisti, virusolozi i epidemiolozi koji će sa lekarima iz Ćuprije obaviti konsultacije i razmeniti iskustva iz prakse. Jedinice vojne tehnike naredna dva dana u više navrata će dezinfikovati opštu bolnicu i dom zdravlja.

14.55 – Očekuje se početak konferencije za medije na kojoj će biti saopšteno koliko je u poslednja 24 časa registrovano slučajeva obolelih od kovida 19.

U Srbiji je registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Od subote u 15 časova do danas testirano je 959 osoba, od kojih su 284 pozitivne.

Hospitalizovane su 1.082 osobe, od kojih je 88 na Sajmu. Na respiratorima 98 ljudi.

Za poslednja 24 sata preminulo je još sedam ljudi, pet muškaraca i dve žene, koji su imali i druge pridružene bolesti. Prosek njihovih godina je 64,2.

Među preminulima u poslednja 24 sata su i dve pacijentkinje koje su preminule u Kliničkom centru Vojvodine, koje su imale i pridružena oboljenja.

U Srbiji je od koronavirusa preminula ukupno 51 osoba.

Do 15 časova 5. aprila u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska magacina u Staroj Pazovi rekao da je iza nas teška noć, ali da će biti još težih. Istakao je da je Srbija dosad dala 370 miliona evra za nabavku medicinske opreme.

U GAK “Narodni front” nalaze se dve pacijentkinje koje imaju koronavirus, ova klinika prima pacijente, ali ističu da ne treba dolaziti ako nije hitno – već sačekati na pregled ili kontrolu dve do tri nedelje.

Jedan pacijent je otpušten iz privremene bolnice na Sajmu pošto je drugi put bio negativan na koronavirus. Danas će biti testirano još 36 pacijenata koji se nalaze u toj privremenoj bolnici i, ako testovi budu negativni, idu u kućnu izolaciju. Prvi pacijenti primljeni su u halu “Čair”.

Iz Novog Pazara stiže poruka da se očekuje da će biti zabeležen veliki broj zaraženih, jer građani nisu u dovoljnoj meri poštovali mere Vlade.

U Srbiji je od subote u 13.00 na snazi zabrana kretanja građana, koja će trajati do ponedeljka u 5.00 ujutru.

Ljubimce je moguće prošetati između 23.00 i 01.00 i u nedelju od 8.00 do 10.00 i to najviše 200 metara od mesta prebivališta.

Podeli na: