subota, 26. novembra 2022. | 11:12
Najnovije vesti

U srpskim sredinama na KiM povratak đaka u školske klupe sledeće nedelje

Osnovne škole, srednje škole i predškolske ustanove na KiM, koje funkcionišu u srpskom obrazovnom sistemu, počinju sa radom 21.septembra, obavestila je predstavnike obrazovnih ustanova načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić.

 

“Molimo vas da obavestite učenike, nastavnike i roditelje da će 21. 09. 2020. godine osnovne i srednje škole i predškolske ustanove na teritoriji Kosova i Metohije početi sa radom u skladu sa Stručnim uputstvom za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi u školskoj 2020/2021. godini, kao i u skladu sa Stručnim uputstvom za organizovanje i ostvarivanje nastave neposrednim putem i putem učenja na daljinu za srednje škole u školskoj 2020/2021. godini. Predškolske ustanove treba da se pripreme za prijem dece za 21. 09. 2020. u skladu sa uputstvima koja su dobile“, navodi se u obaveštenju Dedić predstavnicima obrazovnih ustanova.

Međutim, potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo od načelnice Dedić, jer se nije javljala na naše telefonske pozive.

U osnovnim školama “Branko Radičević” i “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici, sve je spremno za povratak đaka u školske klupe.

“Po nalogu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, i po stručnom uputstvu resornog ministarstva, škola je dezinfikovana i pripremljena za nastavu, učenike podelili u grupe, kao što od 1.septembra rade učenici u centralnoj Srbiji, tako da se nadam da ćemo vrlo brzo i mi krenuti u školu, da će se đaci radovati”, kaže  direktor OŠ “Branko Radičević” Ivan Zaporožac.

I ukoliko deca od naredne nedelje krenu u školu, redovna nastava će se odvijati u kombinaciji sa onlajn nastavom.

“Po stručnom uputstvu Ministarstva prosvete, učenici od 1 do 4 razreda će pohađati nastavu svakog dana, ali će biti podeljeni u grupe A i B. Grupa A će imati četiri časa dnevno, a grupa B nakon toga tri časa dnevno. Grupe će se od 1 do 4 razreda menjati tokom nedelje. Što se tiče učenika od 5 do 8 razreda, i oni će se u odeljenjima podeliti na dve grupe – grupa A će ići u ponedeljak, grupa B u utorak, tako da će učenici svaki drugi dan pohađati nastavu u učionici. Onim danima kada nisu u školskim klupama, nastavu će pohađati onlajn”, kaže Zaporožac.

Produženi boravak u školi “Branko Radičević” radiće ove godine nešto drugačije, naravno u korist roditelja, napominje Zaporožac i dodaje da je za sada je prijavljeno oko 60 učenika prvog i u drugog razreda.

“Pošto imamo grupu A i B, koje pohađaju nastavu u nižim razredima, produženi boravak će morati da počne u 07.30 zbog učenika koji pohađaju nastavu u grupi B od 10.20, tako da će roditelji biti mirni po tom pitanju, učenici će imati gde da ostanu kada ne izvode nastavu. Produženi boravak će raditi od 07.30 do 14.30”, objašnjava Zaporožac.

Direktor osnovne škole “Sveti Sava” u Kosovskoj Mitrovici Milorad Jovanović, rekao je ranije za Kontakt Plus da su još od prvog septembra spremni za redovan počekat školske godine, a u cilju zaštite od kovida-19, urađene su sve tehničke i dezinfekcione aktivnosti.

I u ovoj školi deca se dele u grupe A i B, napravljen je kompletan raspored, i očekuje se da sledeće nedelje deca ponovo budu u školskim klupama.

Učenici osnovnih i srednjih škola na KiM, koji nastavu pohađaju u srpskom obrazovnom sistemu, nisu se vratili u školske klupe 1.septembra, za razliku od vršnjaka u centralnoj Srbiji,već je nova školska godina počela onlajn nastavom.

Odluka o odlaganju redovnog početka nastave doneta je, kako je tada rečeno, zbog „loše epidemiološke situacije“, uz napomenu da će se epidemiološka situacija pratiti i da će u skladu sa tim biti odlučeno o početku redovne nastave, iako se, prema zvaničnim podacima, broj novoinficiranih koronavirusom smanjuje.

Iz istih razloga i ista odluka doneta je za predškolske ustanove.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je ranije da će početak nastave u školama na KiM „malo kasniti“, a kao razlog je, osim epidemiološke situacije, naveo i to da „vlast na Kosovu nije kooperativna“.

U školama koje funkcionišu po kosovskom obrazovnom sistemu, nakon višemesečne pauze, u ponedeljak, 14. septembra, počela je prva faza nove školske godine, uz obavezne mere zaštite zbog aktuelne pandemije koronavirusa.

Podeli na: