среда, 07. децембра 2022. | 21:51
Најновије вести

У српским срединама на Косову ове године више беба него 2019.

Упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији и борби са коронавирусом, број новорођених беба ове године у српским срединама на Косову већи је него прошле, а до данас је у породилиштима у Северној Митровици, Грачаници и Пасјану рођено укупно 919 беба.

 

Највише порођаја је и ове године било у Здравственом центру у Северној Митровици, где је, по речима главне сестре гинеколошко-акушерског одељења Оливере Елек, до сада рођено 5 беба више него прошле године.

“У Косовској Митровици је до сада рођено 520 беба, што је за 5 беба више него у прошлој години”, изјавила је Елек за Косово Онлајн.

Она је истакла да су захваљујући доброј организацији поштоване све мере у циљу максималне заштите.

“Све препоруке које су законски прописане су поштоване. На првом месту заштита како пацијенткиња и беба тако и особља на овом одељењу. Отпуст здравих беба највећа је сатисфакција за даљи рад запослених на одељењу митровачког гинеколошко-акушерског одељења”, закључила је Елек.

Слична ситуација је и у породилишту у Грачаници где је у 2020. години свет угледало 261 новорођенче .

“Број рођених беба до данас је 261, од тога 125 дечака и 136 девојчица, док је у претходној години закључно са 31. децембром рођено 254 беба”, рекла је за Косово Онлајн главна сестра клинике Марина Живић.

Она истиче да је било пар случајева коронавируса међу особљем, али да то није реметило рад на самом одељењу.

“Међу особљем је било неколико медицинских сестара и једна докторка који су имали коронавирус, а све мере које су прописане законом су испоштоване. Тестови се раде пре уласка у болницу тако да ниједна пацијенткиња не може ући у породилиште без негативног ковид теста. Имамо могућности да одрадимо брзе антигенске тестове тако да се у потпуности поштује сва процедура”, навела је Живић.

Упркос ситуација са коронавирусом, током ове године на гинеколошко – акушерској клиници Здравственог центра “Гњилане” у Пасјану рођено је 138 беба, што је готово идентичан број у односу на годину пре тога.

Како је за Косово Онлајн рекао директор ове здравствене установе др Зоран Перић, то је велики успех за Здравствени центар, али и читаво Косовско поморавље.

“Захваљујући заштитним мерама које смо на време предузели и које сви поштују, нисмо имали заражене ни међу медицинским особљем, али ни међу пацијентима на гинеколошко – акушерском одељењу. То нам је у многоме помогло да задржимо поверење које смо стекли и да успешно наставимо са радом и у наредном периоду”, рекао је др Перић.

Подели на: