недеља, 29. јануара 2023. | 23:12
Најновије вести

У српским срединама на северу КиМ 16.000 бирача мање

Душан Радаковић чија ће невладина организација у склопу Демократије на делу надгледати изборе каже за РТС да ће избори у српским срединама бити организовани као и до сада.

 

 

Усвим бирачким местима, углавном по школама, понегде и у културним центрима организоваће се избори као и до сада. Што се тиче севера, око 16.000 бирача у бирачком списку је мање него новембра прошле године или октобра 2019. Ово су први избори без ОСЦЕ-а”, каже Радаковић.

Указује да смањење броја бирача од 16.000 на северу значи да је 95 одсто из српске заједнице.

“Директно се имплицира на број бирачких места. У Лепосавићу је са 31 смањено на 25. На пример у школи ‘Свети Сава’ у Северној Митровици где гласа 99 одсто Срба два бирачка места је мање. Сада имамо 23 бирачка места. У местима где Срби гласају је смањени број, од мањег броја људи који су преминули од 2019. до данас, а много већи период са Унмик личним картама, иако стално причам да се на основу Унмик личне карте вади косовска лична карта, исти је број, одговор је био нису у систему. Али, када изваде личну карту моћи ће да се врате у систем”, истиче Радаковић.

За изборе регистровано 1.800.000 бирача

Упућени кажу да забрана гласања са Унмик личном картом значи кршење закона о изборима.

“Та Унмик лична карта је истекла до 2008. буквално свима. С једне стране јесте кршење, али зашто баш пред ове изборе. Била је прича да ти људи не живе на Косову, није тачно. Највећи број тих људи живи и ради на КиМ, нема косовски документ, има Унмик личну карту, исти број, али је избачен из бирачког списка”, наводи Радаковић.

На питање да ли је то тенденција да се српским представницима који су се кандидовали смањи могућност добијања гласова, Радаковић наводи да је то једна од опција да се отежа и српској заједници избор и мањи број гласова.

“На северу 16.000 гласова је велики број људи”, наводи Радаковић.

За сутрашње изборе регистровано је близу 1.800.000 бирача.

Подели на: