nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:34
Najnovije vesti

Ubrzati proces traženja nestalih sa Kosova i Metohije

PRES KONFERENCIJA UDRUŽENJA PORODICA KIDNAPOVANIH I NESTALIH na KIM

 

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji je organizovalo konferenciju za novinare u petak u Pres-c entru UNS-a u Beogradu povodom 24 godine od prvih otmica zdravstvenih radnika na KiM. Sa konferencije je upućena poruka pod kojom je i održan ovaj skup „ Ubrzati proces traženja nestalih lica sa Kosova i Metohije“.

Najteži teret podneli lekari

-Među žrtvama užasnih represija, fizičkih likvidacija od strane albanskih ekstremista bili su vrhovni stručnjaci medicine srpske nacionalnosti čija su imena i danas ostala poznata i cenjena u domaćoj i stranoj literaturi. Godine 1999. nastaju veoma teška vremena za srpski n arod. Ratna zbivanja ostavila su teške posledice po srpski narod. Zbog prirode posla najteži teret podne li su lekari hururške grane. Student ska nastava je obustavljena. Spasavajući svoje živote počeo je egzodus Srba sa svojih vekovnih ognjišta. On i koji su ostali postali su laka meta umobolnih ljudi. -Među njima bio je i naš v eliki hirurg, učitelj, prijatelj, profesor dr Andrija Tomanović, citirala je Verica Tomanović, predsednica Udurženja, jednog lekara koji je ovo rekao posle egzodusa.D r Tomanović j e bio upravnik Hirurške klinike u Prištini, kidnapovan je 24. juna 1999. godine i do tada mu se gubi svaki trag. Tomanović je takođe pročitala imena svih lekara i zdravstvenih radnika koji su na sličan način nestali. To su bili: dr Josif Vasić, dr Zlatoje Gligorijević, dr Nebojša Petković, dr Aleksandar Stanojević , dr Đorđe Tošković, apslovent stomatologije Aleksandar Todorovskii. Među njima su i medicinski tehničari: Stamen Genev, Svetomir Mikić, Borisav Pavić, Duško Patrnogić, Dimitrije Šabić i Mile Vuksanović. Profesor dr Tanja Novaković, dekan Medicinskog fakulteta Univerzitete u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici se obratila prisutnima rečima: Poslednjih dana 1999. godine svima nama u Prištini svi zdravstveni rljadnici obavljali su svoje radne zadatke i bili an svojim radnim mestima. I profesro tomanović jer adio i bio na svom radn om mes tu i tog 24. juna 1999. godine do 13 časov a. Istog dana na očigled međuna rodnih snaga nasilno je otet. Znamo ispred glavne kapije bolnice od strane dvojice Albanaca. Profesro je bio oprezan i pametan čovek, međutim to se dogodilo i ako je prethodnog dana dobio oficirsku reč britanskog pukovnika da će biti zaštićen i da je neophodan u bolnici…

Nedužne žrtve rata

Dragan Radovanović predsednik CK Srbije je, između ostalog rekao: Kroz istoriju su mnogi lekari bili žrtve rata. CK Srbije se danas pridružuje obeležavanju stradanja i nestanka zdravstv enih radnika na Kosovu i Metohiji kojima odajemo duboku počast i poštovanje. Dr Andrija Tomanović je bio istaknuti član CK Srbije i potpredsdnik CK.
Profesor dr Periša Simonović se duboko zahvalio Verici Tomanović i udruženju za sve što čine u traganju za istinom. – Ja sam kao pomoćnik a potom i kao zamenik ministra za zdravlje proveo tu godinu na Kosovu i Metohiji i imao privilegiju i čast da upoznam i neke od onih koji nisu danas sa nama… Profesro Tomanović je otet sramno i to zato da bi uplašio četrdesetak hiljada Srba i naterao ih u beg sa svojih ognjišta… Doktor Josif Vasić je mučki ubijen s leđa… Ali želim da vas upoznam sa jedn om lepom činjenicom da su deca dr Josifa Vasića završila medicinu. Prof. dr Suzana Matejić, ekspert forenzičar, predstavnik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije je, pored ostalog, podsetila da je tog kobnog dana dobila dozvolu od prof. Dr Dobričanina da ode da vidi dec u i da se vrati u Prištinu. Nažalost, ona se u Prištinu nije vratila , a dr Dob ričanin je jedva izvukao živu glavu. U to vreme na hirurgiji je bilo non stop lica za intervecije jer je tada bilo i bombardovanje. Supruga doktora Josifa Vasića, Dragana Vasić, je ovom prilikom vidno potresena rekla da prati rad Udruženja i da je svesna kakv je to trud da se traga za istinom. Ona se posebno zahvalila medijima jer bez medija udruženje ne bi moglo samo. Ona je napomenula da se iz ovakvih tragedija ne izlazi jer su one njihov večni pratilac. – Josif je bio ginekolog, imao samo 37 godina kada su ga ubili, dodala je na kraju njegova supruga Dragana Vasić.
S.Đukić

 

Podeli na: