понедељак, 06. фебруара 2023. | 23:30
Најновије вести

Угрожена безбедност преосталих Срба

Пуцњава у Доњој Брњици док је у школском дворишту било српске деце

 

Најновији инцидент који се догодио у селу Доња Брњица код Приштине када је непознато лице пуцало испред деце окупљене у дворишту ОШ”Димитрије Прица”, узнемирио је не само житеље овог изолованог места већ све Србе на КиМ, јер је за многе једино место окупљања српске деце управо школско двориште.
-Уплашени смо за безбедност деце. У ствари, сви смо уплашени и зар треба страже да организујемо како би чували и имања? Безбедност нам је потпуно угрожена, рекао нам је мештанин Младен Ђошић.
Деца која су се у тренутку инцидента налазила у школском дворишту кажу да су два мушкарца кренула ка њима и да су код једног приметили оружје. У тренутку када су почели да беже чули су пуцањ.
Преостали Срби из Доње Брњице причају да ово није први инцидент у селу. У свим досадашњим истрагама помака није било и никада се нико од починилаца различитих инцидената није пронашао. Златко Миладиновић сведочи да се само неколико дана уочи најновијег инцидента десио сличан случај. Због најновијег угрожавања безбедности мештани овог села траже додатно присуство полиције и припадника Кфора.
-Иза овога неко стоји, то је сигурно. Срећа је наша да се све завршило како треба, каже Миладиновић.
Мештане је исте ноћи када се напад догодио обишао члан Српске листе Срђан Поповић. Он је нагласио да се ради о нецивилизацијском чину и да ће од полиције бити затражено да се повећа број патрола.
-Тражићемо да се повећа број припадника полиције и Кфора, да патроле буду чешће, али и да се починиоци овог нецивилизацијског чина пронаћу. Све док не буде резултата, почионици се осећају слободно да чине овакве ствари, оваква недела. Таквим људима је место у затвору а не на слободи, рекао је Поповић у Доњој Брњици.
Полиција је у дворишту школе пронашла чауру испаљеног метка и кажу да је истарга у току. Сигурносне камере забележиле су инцидент.
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић саопштио је да захтева хитно идентификовање и хапшење особа које су потегле оружје на српску децу. У саоштењу Канцеларије за КиМ каже се да овај срамни и кукавички напад на младост на КиМ мора бити расветљен.
-Један од нападача испалио је метак у близини деце и довео у опасност људске животе. Према таквима не може и не сме бити милости. Безбедност деце, без обзира на националност, мора бити ствар општег концензуса и минималне сагласности, јер како межемо да радимо на помирењу и стварању безбедног окружења на КиМ док постоје људи који сматрају да могу некажњено да деци прете пиштољима, рекаоје Ђурић.
Српска листа најоштрије осуђује кукавички напад на српску децу у Доњој Брњици и захтева од свих надлежних органа да најхитније истраже овај случај, пронађу и казне одговорне за овај напад.
”Постојање видео снимака којим је забележен напад на недужну децу је сасвим довољан да полиција на делу покаже да је спремна да заштити грађане али и лиши слободе оне који крше закон, без обзира на националност жртава или нападача. Онај пиштољ био је уперен у све Србе на Косову и Метохији, и међународна заједница мора најхитније да реагује. Ту пре свега мислимо на Кфор и Еулекс који су мандатом обавезни да обезбеде сигурно окружење за све.
Ако се узме у обзир да је ово други напад на српску децу, за свега десетак дана, онда се поставља питање одговорности свих који су задужени да обезбеде сигурност и мир”, каже се у саопштењу Српске листе.   М.Ч.

Подели на: