Најновије вести

Укинуто ванредно стање, ванредне мере остају

Скупштина Србије укинула је ванредно стање, које је уведено 15. марта због епидемије коронавируса. То значи да нема више полицијског часа, али остају неке ванредне мере које су донете због епидемије.

 

За потврђивање одлуке гласало је 155 посланика, против није био нико, а уздржан је био један посланик.

Посланици су усвојили и Закон о важењу уредби које је Влада Србије, уз супотпис председника Републике, донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила.

Укинуто је 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односе се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешћу у кривичном поступку.

Надлежне изборне комисије ће 11. маја донети решења о настављању спровођења изборних радњи.

Ванредно стање у Србији због коронавируса проглашено је 15. марта.

Премијерка Ана Брнабић се у обраћању на крају седнице захвалилат свим грађанима који су поштовали мере и рекла да се неће стидети када се сете овог периода и да Србија има разлога да се поноси.

“Моћи ћемо да се поносимо како смо се борили, колико смо били храбри, како смо на прво место ставили људски живот, не политику”, рекла је премијерка Брнабић.

Она је истакла да се још не може прогласити победа, али да смо близу ње, и да је у овом тренутку најважније да Србија почне да ради уз све мере опреза, како би се обезбедио брзи
економски опоравак и раст.

Премијерка је раније данас током седнице рекла да је Србија испунила услове СЗО за укидање ванредног стања.

На почетку седнице посланик Двери Бошко Обрадовић изразио је протест звиждањем у пиштаљку, након чега га је обезбеђење изнело из сале.

Остају неке мере
Укидање ванредног стања, укључујући и полицијског часа, не значи и да неке мере уведене током борбе са коронавирусом неће остати на снази.

Рукавице и маске биће обавезне у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама – остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.

На снази остаје држање дистанце од два метра, до даљег ће морати да се избегавају контакти – загрљај, руковања, старији од 65 ће моћи да се крећу када год пожеле, али је препорука да и даље више времена проводе у својим домовима.

Шетња је дозвољена, али никако у групи.

Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна.

Подели на: