sreda, 28. septembra 2022. | 08:09
Najnovije vesti

Unutrašnji svetovi kroz lični pristup

Grupna izložba „REM“ mladih likovnih umetnika u Galeriji Atrijum, Biblioteke grada Beograda

 

Devet madih umetnika, kao grupa, izlažu od početka 2022. godine. Motiv snova predstalja osnov izložbe u Biblioteci Grada Beograda koja traje do 16. avgusta
U galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda u sredu uveče je otvorena grupna izložba „REM“ koja okuplja devet mladih umetnika sa idejom da ujedine raznolike duhovne reakcije na društvene kontekste u svakodnevnom životu. Izložba traje do 16. avgusta. Autori izložbe su umetnici: Anja Nikolić, Andrija Hadžić, Jelisaveta Vračarić, Sandra Ninić, Sofija Bulog, Tamara Jokić, Teodora Nikolić, Teodora Pavković, Una Cagić.
Predmet istraživanja mladih likovnih umetnika manifestuje se kao različitost, kako polaznih tačaka u pristupu i rešavanju problema tako i sfera ličnih interesovanja i načina razmišljanja.
Motiv snova predstavlja osnov izložbe, jeste težnja ovih autora da kroz individualni pristup ovom fenomenu oslikaju svoje unutrašnje svetove i sublimiraju ih u zajedničkom prezentovanju radova, navodi se u katalogu koji prati izložbu.
– Naime, period najesencijalnije i najdublje faze sna (REM) jeste onaj u kom sanjamo ne samo najrazličitije snove, već i stanje u kome telo dolazi do prekopotrebnog oporavka, za funkcionisanje u društvu modernog doba. Na njoj se bazira koncept ovog projekta – pojašnjeno je u najavi Biblioteke. Sandra Ninić koja potiče sa severa Kosova i Metohije (Jarinje, Lešak) ovako se izrazila o zajedničkoj izložbi slika u Galeriji „Atrijum“ u biblioteci grada Beograda:
– Obzirom na neizbežnu ličnu konotaciju koju umetnik implicira u svoj rad, što podrazumeva svesno i nesvesno, realizujem svoje misli i snove kroz alegoriju i metaforu. Tako su osobe / senke / siluete na slici isključivo likovi poziva i metafore, koji su u svetu snova integrisani sa hrpom informacija koji obrađuju činjenicu da su u birokratskim društvenim mašinama ljudi svedeni na funkciju i broj.
Ovaj projekat izložbe „REM“ sačinjen je od razmišljanja devet mladih umetnika, pojedinačno različitih poetika. Povezuje ih godina zajedničkog stvaralaštva u klasi mastera Primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti. Većinski se izražavaju kroz tehnike monumentalnog slikarstva, a ističu se i iskustva u dizajnu tekstila. Kao grupa izlažu od početka 2022. godine. Poznajući jedni druge kroz sam rad, došli su do određenih likovnih i misaonih rešenja koja dobro funkcionišu u simbiozi. Polja njihovih istraživanja sadrže dijaloge o životu, smrti, sukobu, duhovnom, telesnom, snovima, javi, savremenom, prošlom, pa čak i budućem trenutku. Sve ove analize u biti sadrže mladu individuu koja pronalazi svoje mesto u realnosti današnjice. Svoje stavove jasno iznose kroz svoja dela i do sada nailaze na veoma pozitivne kritike.
S.Đukić

Podeli na: