Најновије вести

Уочи доласка Лајчака, из Приштине нема сигнала да ће разговарати о ЗСО

Неколико сати уочи сусрета представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и косовског премијера Авдулаха Хотија у Приштини, из косовске владе поручују да стоје иза принципа да о формирању Заједнице српских општина неће да преговарају, као ни о једном другом споразуму који је раније потписан и одобрен у косовској скупштини.

 

“Косово остаје верно принципу да се о темама о којима су постигнути споразуми, а који су добили подршку скупштине, чиме су постали законска и међународна обавеза, не може поново да се преговара нити да се интервенише у њима”, наведено је у одговору Канцеларије премијера приштинским медијима.

Из владе додају да ће ЗСО бити формирана само у складу са уставом и одлуком уставног суда по том питању.

“Косово као правна држава и посвећена поштовању својих обавеза дужна је да поштује законску обавезу успостављања ЗСО, у складу са својим Уставом и одлуком Уставног суда по овом питању”, каже се у ставу косовске владе.

Из уреда косовског премијера најављен је сусрет са Лајчаком за данас у 16.30 часова.

Из Брисела је најављено да Лајчак долази на Косово како би активирао процес дијалога, посусталог због неслагања Београда и Приштине око отварања разговора и формирања Заједнице српских општина, договорене бриселским споразумима 2013 и 2015 године.

Подели на: