subota, 26. novembra 2022. | 09:57
Najnovije vesti

Usvojena Odluka o budžetu za 2021. godinu

Sedma sednica Skupštine opštine Leposavić

 

Odbornici Skupštine opštine Leposavić na svojoj sedmoj sednici usvojili su najvažniji document, Odluku o budžetu na narednu godinu, a usvojeno je i niz odluka o transferu budžetskih sredstva sa jedne budžetske linije na drugu, kao i odluku o uklanjanju privremenih objekata.
Leposavić, 29. Septembra- Uz poštovanje svih epidemioloških mera, poštovanje distance prilikom sedenja, nošenja maski i dezinfekciju ruku u velikoj sali Centra za kulturu ”Sava Dečanać’ u Leposaviću održana je sedma sednica Skupštine opštine Leposavić, kojoj je prisustvovalo osamnaest od devetnaest odbornika, koliki je saziv ove Skupštine.
U sali Centra za kulturu u poslednje vreme održavaju se sednice Skupštine opštine jer ova sala ima 400 mesta i može se ispoštovati distanca izmedju odbornika i ostalih prisutnih na sednici. Odbornici su najpre usvojili zapisnik sa predhodne šeste sednice, a potom se prešlo na rad po dnevnom redu. Usvojen je najvažniji dokument, Odluka o budžetu Skupštine opštine za 2021. godinu, sa trinaest glasova, dok je pet poslanika Partije kosovskih Srba bilo protiv ove odluke. Budžet je obrazložila direktorka Odlejenja za politiku I finansije Nataša Nastić, ističući da ukupan budžet za 2021 iznosi 4. 313. 184 evra i za 514. 520 evra manji je, u odnosu na ovu godinu.
Predsedavajući Skupštinom Nikola Lazović, kazao je da i pored toga što će budžet za narednu godinu biti manji za pola miliona evra, zbog pandemije Korona virusa, postignut je kompromis sa gradjanima u oblasti kapitalnih objekata gde će se i koliko graditi iduće godine.
– Sa gradjanima iz svih pet mesnih zajednica postigli smo kompromis i usaglasili smo plan rada kapitalnih objekata, koji obuhvata celo područje opštine, a vodili smo računa o ravnomernoj zastupljenosti u skladu sa raspoloživim sredstvima s obzirom na veliko umanjenje koje ćemo imati, rekao je Lazović.
Planom za kapitalne projekte predvidjen je iznos od 1.549 299 evra i ovim sredstvima gradiće se projekti u oblasti infrastrukture, putevi, kanalizacione mreže, gradski trg, ulična rasveta i mnogi drugi. Nisu uspeli da sve projekte uvrste u plan za 2021 godinu, zbog umanjenja sredstava, ali će se treuditi da to nadomeste iz drugih fondova.
Uzimajući učešće u raspravi, gradonačelnik Leposavića Zoran Todić, istakao je da je zahteva gradjana bilo mnogo, ali u skladu sa prioritetima trudićemo se da izadjemo u susret našim gradjanima i rešavamo njihove probleme, kako bi smo stvarali što kvalitetnije uslove za život na ovom prostoru.
– Mi smo tu da radimo u interesu gradjana i evidentirali smo sve njihove zahteve, a nastojaćemo da iz drugih izvora, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, resornih ministarstava i medjunarodnih organizacija obezbedimo sredstva za realizaciju projekta koji se odnose na uredjenje infrastrukture u urbanom delu, kao i u selima naše opštine, kazao je Todić.
Usvojene su i tačke dnevnog reda koje se odnose na transfer sredstava predvidjenih za kapitalne troškove iz podprograma obrazovanja u podprogram administracija i osoblje, kao i odluka o realokaciji sredstava u okviru ekonomske kategorije, kapitalni troškovi.
Protiv pete tačke da se uopšte uvrsti u dnevni red, a i protiv odluke da se ona usvoji bili su odbornici Partije kosovskih Srba, a ona se odnosi na uklanjanje privremenih objekata- garaža.
Odbornik PKS, Dragan Jablanović, rekao je da su gradjani sagradili privremene objekte garaže pre trideset godinina i tačno je da su to privremeni objekti, ali da oni ipak imaju svoja prava i da trebaju na neki način da budu obeštećeni.
– Ovakvim načinom rada stvaramo razdor kod gradjana, jer jednima činimo uslugu , dok drugima rušimo imovinu. Smataramo, da ipak treba naći kompromisno rešenje i ovo pitanje odložiti za sada, kazao je Jablanović.
Odluka o uklanjanju privremenih objekata- garaža, koje se nalaze na lokaciji ispred dve novosagradjene zgrade u koje su se nedavno uselili stanari, usvojena sa trinaest glasova, dok su odbornici opozicije , Partije kosovskih Srba, njih petoro, bili protiv. Verica Vukojević

Podeli na: