četvrtak, 18. avgusta 2022. | 22:44
Najnovije vesti

Usvojeni izveštaji o radu opštinskih službi

Održana prva redovna sednica Skupštine opštine Gračanica

 

Prvu redovnu sednicu Skupštine opštine Gračanica obeležilo je usvajanje nekoliko izveštaja o radu opštinskih odeljenja. Bilo je reči i o boljoj organizaciji katastarske službe, NVO, poljoprivrednim gazdinstvima, korišćenju opštinskih nepokretnosti.
Na predlog predsednice opštine prof. dr Ljiljane Šubarić usvojene su odluke o davanju opštinske nepokretne imovine na kratkoročno i na dugoročno korišćenje. Prvu odluku obrazložio je direktor Odeljenja javnih službi Vladica Trajković rekavši da su u pitanju kancelarije u kojima su smešteni predstavnici Opštinske izborne komisije i da im se produžava period korišćenja na još četiri godine.
Drugu odluku koja se odnosi na dugoročno korišćenje opštinske nepokretne imovine obrazložio je Nikola Marinković, direktor Odeljenja katastra, objasnivši da se radi o dva zahteva od strane Eparhije raško-prizrenske od kojih se jedan odnosi na proglašenje imovine od opšteg interesa, a drugi za korišćenje imovine na period od 99 godina.
-Obe pomenute parcele površine od 36, odnosno 12 ari, biće iskorišćene za izgradnju parohijskog doma. Pomenute katastarske jedinice su u opštinskom vlasništvu i nalaze se u Lapljem Selu, rekao je Marinković.
On je na istoj sednici podneo i izveštaj o radu Odeljenja katastra ukazavši na nedovoljan broj radnika i prostora u odnosu na veliki broj predmeta i zahteva, usled čega dolazi do kašnjenja u obradi istih.
-U narednom periodu insistiraću da radnicima obezbedimo osnovne uslove za rad. Glavni cilj je da se sprovede digitalizacija i modernizacija odeljenja, odnosno omogući onlajn podnošenje zahteva za posedovnim listama i kopijama planova kako bi ih građani dobijali na kućnu adresu, kazao je Marinkovi.
Usvojen je i godišnji izveštaj o radu Odeljenja za obrazovanje i kulturu koji je obrazložila direktorica Brankica Nićić.
-Obrazovne i kulturne institucije pomažemo na različite načine kao što su kapitalni projekti, ali najčešće kroz plaćanje komunalija, pružanja usluga transporta na različitim takmičenjima, nabavku higijenskog i dezinfekcionog materijala, ogreva, inventra, sportske i kompjuterske opreme i slično, rekla je Nićić i odbornike upoznala da osnovnim informacijama o završatku prvog i početku drugog polgodišta školske 2021.-2022. godine.
Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica van snage stavljen je Pravilnik i program posebnog socijalnog stanovanja ove lokalne samouprave od 10. marta 2022. godine. Takođe, odbornici su usvojili izmenu i dopunu Pravilnika o dodeli subvencija kojima je sada dozvoljeno da jedna Nevladina organizacija tokom godine može više puta konkurisati za subvencije, kao i da korisnici istih mogu biti individualni poljoprivredni proizvođači i registrovana poljoprivredna gazdinstva.

M.Č.

 

Podeli na: