понедељак, 20. фебруара 2023. | 08:34
Најновије вести

Ванредни парламентарни избори на КиМ, интерно расељени организовано на гласање

Излазност до 16 сати 37,3 одсто

 

До 16 часова гласало је 37,3 одсто гласача, саопштила је невладина организација Демократија на делу, чији посматрачи надгледају ток гласања.
Гласало је око 670 хиљада бирача, што је неки проценат више у односу на претходне изборе.

До 15 часова на КиМ гласала трећина уписаних бирача
Одзив бирача до 15 часова на ванредним парламентарним изборима на КиМ је 32,32 одсто, саопштила је Централна изборна комисија у Приштини.

Четири сата до затварања биралишта гласала су 568.124 гласача.

Према последњим подацима, највећа излазност је у општинама са српском већином на северу КиМ.

У Зубином Потоку гласало је 63 одсто, 55 одсто у Северној Митровици и 59 одсто у Лепосавићу.

Канцеларија за КиМ осуђује забрану преласка ТВ екипама

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да најоштрије осуђује одлуку привремених институција у Приштини да новинарским екипама ТВ Краљево и ТВ Пинк забрани да извештавају са избора на Косову и Метохији.

Телевизијским екипама ове две медијске куће косовска полиција није дозволила прелаз преко административне линије на Јарињу, наводи Канцеларија.

Екипа регионалне телевизије “Краљево” данас је, после више сати задржавања, враћена са овог административног прелаза без образложења, а исти третман синоћ је доживела и екипа Телевизије “Пинк”, која је на прелазу чекала више од четири сата, да би им око поноћи било речено да не могу да уђу на територију Косова и Метохије, истиче се у саопштењу.

“По среди је незапамћено кршење права на слободу извештавања, информисања и новинарског рада, о чему је Канцеларија за Косово и Метохију обавестила и администрацију у Бриселу”, напомиње Канцеларија за КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију захтева од привремених институција у Приштини да омогући слободно и несметано извештавање медија и очекује од међународних представника да осуде овакав чин и према њему се јасно одреде као недопустивом притиску на слободу медија, што су, како истичу, вредности које не смеју бити угрожене нечијом самовољом.

Демократија на делу: До 13 сати гласало 19,8 одсто бирача
Невладина организација Демократија на делу саопштила је да је на изборима до 13 часова гласало 19,8 одсто уписаних бирача.

Екипа тв “Краљево” због заустављања на Јарињу, спречена да прати косовске изборе
Екипи регионалне телевизије “Краљево” која је кренула јутрос пут КиМ како би интерно расељене из Краљева пропратила на гласању није успела да пређе административни прелаз.

Задржани су више сати и на крају нису могли да пређу административну линију.

Њима су одузете личне карте са објашњењем да се чека одговор из Приштине.

Како одговор после више сати из Приштине није стигао, на инсистирање чланове екипе враћене су им личне карте и опрема, а онда су се вратили у Краљево.

У српским срединама на северу КиМ одзив бирача до 10 сати је 11 одсто
У српским срединама на северу КиМ одзив до 10 сати био је 11 одсто, док је на југу слабији, јавља извештач РТС-а.
Међутим, повећава се број оних који излазе на изборе.

Гласали су представници и посланички кандидати сва три српска субјекта пријављена за данашње изборе. Позивају на што већу излазност.

Хладно је и пада снег, па је тешко и доћи до бирачких места. Такво време иде на руку, кажу упућени, покрету Самоопредељење Аљбина Куртија који међу присталицама има млађе бираче.

Биралишта су отворена до 19 часова.

Први пресек: До 11 сати гласало 8,37 одсто уписаних бирача
Према првом пресеку централне косовске изборне комисије на ванредним парламентарним изборима на КиМ до 11 сати гласало је 8,37 одсто уписаних или близу 132.000 бирача.
У школи “Краљ Милутин” у Грачаници биралишта су отворена на време, у 7 сати, а биће затворена у 19 часова. Гласање се одвија уз поштовање епидемијских мера. Гласачи носе маске, а на самом бирачком месту поштује се и дистанца колико је то могуће.

Посматрачке тимове најавили су из ЕУ, утицајних западних земаља и локалне институције.

У свим српским срединама мање је за око 27.000 бирача него на прошлим изборима, према статистици невладиних организација. Највише брисања гласача има у северним општинама – Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, око 16.000. Ради се о, како кажу у централној изборној комисији, особама које нису обновиле документацију и са старим Унмиковим личним картама неће моћи да гласају.

На изборима не учествују вође бивше Ослободилачке војске Косова – Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими – који су у притвору Специјалног суда у Хагу. Тако је ратно политичко крило у трци за посланичка места остало прилично хендикепирано у односу на покрет Самоопредељење Аљбина Куртија.

Курти је последњег дана предизборне кампање најавио да ће првих дана или недеља ако постане премијер успоставити реципроцитет према централној Србији. Рекао је да ће то учинити зато што је одлазећа влада Авдулаха Хотија међу првим акцијама које је предузела уклонила реципроцитет.

Представници Српске листе су током кампање обилазили поједина домаћинства у српским срединама, а друге две српске групације – Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак и Српски демократски савез – готово да нису били видљиве током кампање.

С друге стране, кампања код представника албанских партија била је мимо свих епидемијских правила. На скуповима је било и по неколико стотина људи, тако да се наредних дана може очекивати пораст броја заражених коронавирусом.

Због опасности од заразе биће мање посматрача на биралиштима, тек њих око 500 на 2.300 бирачких места.

Аутобуси са интерно расељеним лицима, који су кренули на КиМ да остваре право и гласају, без проблема су, након сат времена чекања због гужве и контролне процедуре, прешли пункт Јариње, јавља репортер РТС-а.

Они су кренули ноћас из Београда, а јутрос из Краљева, организовано аутобусима, пут Косова и Метохије.

Избори су осми по реду од сукоба 1999. године и пети пре истека мандата косовског парламента.

Подели на: