петак, 31. марта 2023. | 11:22
Најновије вести

Вархељи: Радимо на томе да Западни Балкан постане пуноправи део ЕУ

Комесар за проширење Оливер Вархељи, поводом обележавања 25. годишњице Дејтонског споразума, каже да је регион напредовао, али да има још много тога да се уради на унутрашњим реформа, сарадњи у региону и на јачању економије.

 

Нагласивши да су регионална сарадња и добросуседски односи “кључни за напредак ка ЕУ”, Вархељи наводи да “за Србију и Косово то значи рад на свеобухватном споразуму о нормализацији односа под посредовањем ЕУ”.

“Ми смо убеђени да Западни Балкан припада ЕУ и око тога се не поставља питање. Радимо на томе да регион постане пуноправи део ЕУ”, поручио је Вархељи у говору пред посланицима Европског парлемента и парламентарцима земаља Западног Балкана.

Комесар за проширење је оценио да је у “стратешком интересу ЕУ да регион што брже испуни реформе и уђе у Унију”.

“Регион је од кључне важности за стабилност, безбедност и слободу Европе и наш је задатак да вам помогнемо да превазиђете постојеће проблеме који прозилазе из ратова у БиХ”, рекао је европски комесар.

Наглашавајући важност успоставаљња заједничког регионалног тржишта, Вархељи оцењује да оно данас има моћ трансформације региона, али и “укидање граница”, као што је то био случај пре 25 година са Дејтонским споразумом.

Поред добросуседских односа и регионалне сарадње, комесар за проширење каже да је и економско приближавање региона кључни инструмент за бржи процес интегарција региона.
Указује да је управо то циљ европског Економско-инвестиционог плана за регион.

“У областима транспорта, енергетике, животне средине, дигитализације и инвестирању у младе и приватни сектор можемо постићи највише за најкраћи временски рок и напавити видљиву разлику за грађане већ у наредних четири до пет година”, каже Вархељи.

Подели на: