петак, 09. јуна 2023. | 03:34
Најновије вести

Већина Албанаца за уједињење Косова и Албаније

Фондације отвореног друштва у Албанији и на Косову спровеле су заједничко истраживање о вредностима, сарадњи и уједињењу Албанаца са Косова и из Албаније.

Оно показује да се 75 одсто Албанаца из Албаније и две трећине становника КиМ залажу за уједињење и заједничку државу.

Истраживање је спроведено 2019. године, а у њему је учествовало 2.504 грађана, од којих 1.200 из Албаније и 1.304 са Косова.

Већина испитаника у Албанији и на Косову сматра да се међусобни односи нису довољно развили и да би на томе још требало да се ради.

Само 18 одсто испитаника у Албанији и 20 одсто на Косову сматра да су односи на добром нивоу.

Географски гледано, испитаници из Приштине и околине и из централне Албаније чине већину у оквиру групације која се противи националном уједињењу, а свега 23 одсто Албанаца у Албанији и 17 одсто косовских Албанаца верује да је тако нешто уопште могуће.

У делу испитаника који верују у национално уједињење, већина анкетираних са Косова верује да ће се то догодити за пет година (39 одсто), док је у Албанији већина проценила да ће се то можда догодити у наредних 10 година.

Анкетирани су подељени око питања да ли би ЕУ интеграције умањиле потребу за уједињењем у једну државу.

Док косовски Албанци имају тенденцију да мисле да је корупција већа на Косову него у Албанији, Албанци у Албанији углавном мисле да је код њих већа корупција, показало је истраживање.

Што се тиче владавине права, и грађани Косова, и они у Албанији сматрају да се закони боље спроводе на Косову.

У Албанији и на Косову анкетирани су углавном сагласни да су Немачка, Италија, Француска, САД, Хрватска и Турска пријатељске државе, али су подељени око питања да ли би ЕУ интеграције умањиле потребу за уједињењем.

Размена територија – север Косова за Прешево, не оцењују као прихватљиву опцију ни у Албанији ни на Косову, чак и ако би то резултирало признањем и чланством Косова у УН или националним уједињењем.

Што се тиче званичног става Албаније према тзв. Косову, на Косову и у Албанији анкетирани су сагласни да је Албанија „велики брат” Косова.

Грађани Косова, предоминантно српске националности, верују да Албанија покушава економски да доминира Косовом, али Албанци у Албанији се с тим не слажу.

Косовски Срби сматрају да се Албанија претерано меша у унутрашња питања Косова, док се испитаници из Албаније с тим не слажу.

На питање да ли лично имају пријатеље међу косовским Албанцима, 36 одсто косовских Срба је одговорило потврдно и само три одсто косовских Албанаца.

За брак са припадником или припадницом друге вероисповести је 79 одсто испитаника из Албаније и само 13,5 одсто испитаника са Косова.

Резлтати истраживања показују да и грађани тзв. Косова и они из Албаније верују за себе да су гостољубивији, породични и марљиви.

Косовски Албанци сматрају да је образовање боље у Албанији, али Албанци верују да су косовски Албанци отворенији према свету.

Око 37 одсто испитаних са обе стране изјавило је да имају пријатеље с друге стране границе.

Подели на: