уторак, 27. јула 2021. | 10:39

Вјоса Османи и Аљбин Курти на заједничкој листи покрета Самоопредељење

Вршилац дужности председнице привремених приштинских институција Вјоса Османи биће кандидат за посланика на листи покрета Самопредељење, на ванредним парламентарним изборима заказаним за 14. фебруар.

 

Османијева је са вођом покрета Самоопредељење Аљбином Куртијем потписала споразум о сарадњи и заједничком наступу на изборима.

Према потписаном споразуму, Османи ће бити кандидат Самоопредељења за будућег председника а Курти кандидат за премијера.

Група окупљена око Вјосе Османи имаће 10 места на тој листи.

Османи је прошле године искључена из свих руководећих структура Демократског савеза Косова, због политике и ставова супротних тој партији, а којима је нагињала ка политици Аљбина Куртија.

На прошлим изборима 6. октобра 2019. године, Вјоса Османи је освојила 163.000 гласова.

На заједничкој конференцији за медије Курти је рекао да са Вјосом Османи на једној листи имају заједнички циљ – борбу против корупције и владавину права.

“За здравије друштво, са запошљавањем и развојем”, рекао је Курти, тврдећи да су “Косову потребни нови премијер и председник”.

“На овим изборима који су референдум, морамо то да учинимо легитимним, наравно да нас чека много посла, али и велика победа”, казао је Курти који ће бити на челу листе покрета Самоопредељење, под условом да му Изборна комисија одобри кандидатуру за посланика, јер је одлуком Уставног суда забрањен наступ свима који су у последње три године осуђивани.

Међу њима је и Аљбин Курти, осуђен условно на три године за активирање сузавца у сали парламента током одржавања редовних седница.

Подели на: