subota, 26. novembra 2022. | 11:08
Najnovije vesti

Vjosa Osmani nov predsednik Kosova

U trećem krugu glasanja poslanika kosovskog parlamenta u nedelju 4. aprila

U trećem krugu glasanja poslanika kosovskog parlamenta, u nedelju 4. aprila u 18 sati, Vjosa Osmani izabrana je za novog predsednika Kosova kandidatkinja Pokreta Samoopredeljenje, čiji je predsednik Aljbin Kurti. Osmani je dobila 71 glas poslanika, nevažećih je bilo 11 listića. Protivkandidat Nasuf Bejta, takođe ispred Samoopredeljenja, nije dobio nijedan glas.
U prva dva kruga glasanja, Osmani je dobila 69, odnosno 67 glasova, što nije bilo dovoljno za potrebnu dvotrećinsku većinu glasova.
U trećem krugu tajnog glasanja poslanika, Osmani je dobila dovoljan broj glasova jer Ustavni okvir omogućava da se nakon dva neuspela pokušaja predsednik Kosova izabere uz prostu većinu glasova 120 poslanika.
Da bi neko od njih bio izabran za predsednika Kosova bilo je potrebno najmanje 80 glasova u prvom ili drugom krugu glasanja, dok u trećem može biti izabran sa prostom većinom ili 61 glasom, ali pod uslovom da postoji kvorum i da je u sali prisutno najmanje 80 poslanika.
Kvorum za uspešan završetak glasanja za predsednika Kosova obezbeđen je zahvaljujući Ademu Hodži iz goranske i Fadilju Gašiju iz romske zajednice. Deset poslanika Srpske liste nisu bili prisutni u Skupštini Kosova, dok su ostali poslanici iz manjinskih zajednica učestvovali u glasanju.
Z.Vlašković

 

Podeli na: