понедељак, 06. фебруара 2023. | 11:38
Најновије вести

Влада усвојила оштрије мере: Шта све неће радити викендом

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници најновије препоруке Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19.

 

 

Угоститељски објекти – кафићи, ресторани, барови, ноћни клубови и сплавови – неће радити од петка у 17 часова до понедељка у 5 часова ујутру без изузетка. Њихово радно време биће од понедељка до петка од 5 до 17 часова.Угоститељским објектима је дозвољено да обављају делатности доставе хране нон стоп, 24 сата, седам дана у недељи, као и осталим привредницима чија је то основна делатност.

Тржни центри, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дечје играонице такође неће радити од петка у 17 часова до понедељка у пет ујутру.

Фризерски и козметички салони, салони за негу лепоте неће радити током викенда. У ову групу спадају и објекти из области спорта и рекреације – теретане, фитнес центри, базени, спа центри, балони за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт.

Свим овим објектима дозвољено је да раде радним данима од пет ујутру до 17 часова.

У ком периоду раде остали објекти?
Продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти као и трафике, киосци и слично, где се по правилу не улази у објекат, приликом куповине могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21 час.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смештаја. Они могу пружати своје услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21 час свакога дана.

Без ограничења ординације, лабораторије, апотеке и пумпе
Апотеке и бензинске пумпе (делатност продаје горива) могу да раде нон стоп, свакога дана без ограничења.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током читавог дана, укључујући и викенд.

Спортски објекти се могу користити и викендом за тренинге и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности националних спортских савеза.

Објекти и установе из области културе – биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недељом, до 17 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса беле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21 час, а суботом до 17 часова.

Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од шест часова ујутру до 15 часова.

Мере ступају на снагу сутра
“Све ове мере усвојене су са циљем свођења социјалних контаката на апсолутни минимум, уз наду да ће оне дати жељени резултат и да ћемо у данима пред нама то видети и у бројевима грађана заражених коронавирусом”, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Републике Србије.

Додају да ће надлежне инспекције и комунална милиција строго контролисати поштовање ових мера, које ступају на снагу сутра.

“Влада Републике Србије и Кризни штаб апелују на све грађане да се понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смештајима нити у било којим другим просторима јер тиме угрожавају сопствено здравље, здравље своје породице и представљају ризик по своју целокупну околину”, додаје се у саопштењу.

Истичу да неодговорним понашањем директно угрожавамо наш здравствени систем и исказујемо непоштовање према здравственим радницима, који од марта подносе највећи терет борбе против коронавируса.

Добро познате епидемијске мере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања од других људи, дезинфекција свих површина као и често проветравање просторија остају на снази.

Истичу да поштовањем свих мера и препорука, чувамо своје здравље и дајемо допринос борби против коронавируса, а чини се да је допринос сваког грађанина сада потребнији него икада пре.

“Једино сви заједно, удруженим снагама, можемо постићи наш циљ, а то је победа над коронавирусом и Влада Републике Србије не сумња да ће заједно са свим грађанима што пре тај циљ и постићи”, закључује се у саопштењу Канцеларије за сарадњу с медијима Владе Републике Србије.

Подели на: