Најновије вести

Владимир Петковић: Лична карта и здравствена књижица довољни за вакцинацију

До сада је из централног дела КиМ првом дозом вакцинисано више од 2200 људи. Ревакциносано је преко 500 људи и процес имунизације тече изузетно добро.

 

На три издвојена пункта у Рашки, Куршумлији и Бујановцу почело је давање друге дозе вакцине против вируса Ковид 19 грађанима са простора Косова и Метохије. Како до сада протиче процес вакцинације питали смо Владимира Петковић, координатора за имунизацију против коронавируса за територију централног дела Косова и Метохије.
-Процес вакцинације становника из овог дела КиМ, нажалост, мора се спроводити у једном другачијем облику него што је то случај у осталим крајевима Србије. Због техничких разлога, односно неразумевања и одбијања Привремених институција из Приштине да дозволе вакцинацију становништва у нашим здравственим установама које овде функционишу, били смо принуђени да организујемо одлазак наших корисника у Дом здравља у Куршумлији, рекао нам је Петковић и наставио:
Процес вакцинације протиче изузетно добро. Можемо да се похвалимо љубазношћу и изузетно професионалном односу када су у питању наше колеге из Дома здравља у Куршумлији. Презадовољни смо њиховим пријемом и односом према нашим корисницима. До сада је из централног дела КиМ првом дозом вакцинисано око 2200 људи. Ревакциносано је 500 људи и процес имунизације тече изузетно добро. Број пацијената који се пријављује мења се из недеље у недељу. Има недеља када се пријављивало и по хиљаду људи
Према Петковићевим речима, сви који су заинтересовани да приме вакцину против вируса Ковид 19 могу то да ураде без икаквих проблема пријављивањем у свој надлежни Дом здарвља. У овом делу Косова, а када је у питању вакцинација против коронавируса, укључени су Домови здравља у Грачаници, Доњој Гуштерици, Прилужју где је смештена ова здравствена институција из Обилића, Угљару где функционишу измештени Домови здравља из Приштине и Косова Поља. Ту је и Клиничко-болнички центар Приштина-Грачаница и надлежни из Дома здрављау Грачаници истичу одличну сарадњау са том институцијом.
-Изузетно смо задовољни досадашњим одзивом становништава. Добар број људи се и даље пријављује, организација несметано тече и све иде по плану. Трудимо се да што боље технички организујемо одлазак људи до Куршумлије. Превоз је бесплатан. Недељу дана је неки максимални рок колико се чека од тренутка пријављивана и разлози чекања су техничке природе јер не можемо истог дана када се и пријаве организовати превоз. Морамо да сачекамо одређени број људи, објашњава Петковић и додаје да је одлазак људи на вакцинацију почео је буквално са првим појављивањем вакцина у земљи, односно није се каснило у односу на остале делове Републике Србије.
Надлежни из Дома здравља поручују да је за вакцинацију неопходно поседовати личну карту и здравствену књижицу и сви могу да се пријаве и вакцинишу без обзира на националност и верску припадност.
М.Ч.

Подели на: