среда, 19. маја 2021. | 01:42

Вогел: САД очекују брзи споразум да би Косово прогласиле

Стручњак из Савета за политику демократизације Тоби Вогел каже да Сједињене Државе желе да што пре постигну споразум између Косова и Србије, како би то објавиле као завршену мисију и повукле трупе са Косова.

 

Вогел каже да ће одлазећи премијер из Самоопредјељења Аљбин Курти тешко уверити САД и ЕУ да је одлука Уставног суда за њега неприхватљива.

Господине Вогел, Уставни суд Косова утврдио је да се нова Влада Косова може формирати без избора, али одлазећи премијер, Албин Курти, рекао је да је та одлука неприхватљива. Куда води ова ситуација?

Пре свега, не желим да коментаришем одлуку Уставног суда, јер нисам стручњак за устав. Не разумем овде све правне компликације. Али оно што могу рећи је да су, када су грађани Косова прошле године изашли на биралишта, гласали за Самоопредељење и Демократски савез Косова, на основу очекивања да ће формирати владу ако буду изабрани.

Сада је ДСК одлучила да се повуче из [коалиционог] споразума, а у погледу политичке легитимности, створена ситуација захтева нове изборе. Ово је моје лично виђење, а не правна анализа, и не уставна анализа.

Разумем да ПС и премијер Курти не прихватају ову одлуку у политичком смислу. Међутим, мислим да ће бити тешко убедити Европску унију и посебно Сједињене Државе у њихово виђење. Сједињене Државе су у ствари из сопствених разлога помогле са убеђивањем ДСК да напусти владајућу коалицију с премијером Куртијем. А сада и ЕУ и САД позивају на суздржавање, због поштовања одлуке [Уставног суда].

Али многи су рекли да одлука Уставног суда може бити опасан преседан – маргинализирањем победника на изборима и трасирање будућих политичких маневара између политичких странака које можда неће победити на изборима …

Колико разумем одлуку, каже се да највећа странка, странка са највећим бројем мандата [у Парламенту] има прва право за формирање владе. А ако она, из било којег разлога, не може формирати или не може одржати већину у парламенту, онда председник може именовати некога другог да формира владу. Тако разумем одлуку. Све друго би омогућило ПС-у да држи читав процес као таоца, не номинујући алтернативног кандидата за премијера. Понављам, нисам стручњак за Устав, али ја тако разумем одлуку и правну и политичку стварност која стоји иза ње.

Један од најнеугоднијих задатака Косова је наставак дијалога са Србијом, који је обустављен крајем 2018. Када и под којим условима се овај процес може наставити?

Искључио бих идеју да је дијалог најнужније питање, јер тај дијалог траје вец́ скоро деценију. Мислим да месец дана раније или месец дана касније није велики проблем. Хитност се намеће са америчке стране. Американци желе споразум што је пре могуц́е како би објавили крај мисије и повукли трупе са Косова.

То би била спољноскополитичка победа председника Доналда Трампа. То би било лично оправдање за Ричарда Гренела (изасланика Беле куц́е за дијалог између Косова и Србије) за којег се чини да је сада укључен у Трампову кампању за реизбор. Ово у уствари стоји иза тог утиска хитности.

Разумем зашто Косово види ситуацију као хитну, јер је блокирано, није било шанси да постане члан Уједињених нација, није могло да постане део агенција УН, постоји и кампања повлачења признања из Србије.

Други аспект је ко ће представљати Косово у дијалогу: председник као и пре или премијер. Али мислим да је сада најважније да се швати да притисак председника [Косова, Хашима] Тачија на размену територија са Србијом заправо не води ни чему . Једини који мисле да је то добра идеја су Американци, а донедавно и Европљани.

Али изасланик Европске уније за дијалог између Косова и Србије, Мирослав Лајчак, јасно је ставио до знања да би то била лоша идеја. Мислим да председник Тачи веома добро разуме да је изолован, унутар своје земље, у погледу идеје размене територија и да такав споразум нец́е бити спроведен.

Тачи инсистира на томе да САД играју водећу улогу у дијалогу, а управо сте рекли да САД подржавају размену територија. Да ли се очекује да ће ово питање бити на столу?

Мислим да су главни актери који се залажу за размену територија тренутно председник [Србије, Александар] Вучиц́, председник Тачи и Трампова администрација. Да ли ц́е то постати део дипломатских преговора или не, остаје да се види. Зависи од тога како се воде ови разговори. Неколико година је изгубљено у дијалогу. У последње две године било је непродуктивних разговора о размени територија, што би било противно начелима и вредностима Европске уније и веома би дестабилизовало Балкан.

Сада видим неку врсту хитности на страни ЕУ да се вратимо на темељне принципе који су пратили дијалог од његовог започињања, пре готово десет година.

Изгледа да је мали ниво.сарадња двојице изасланика у дијалогу, америчког Ричарда Гренела и европског, Мирослава Лајчака. Видите ли овде неки проблем, јер је чак и председник Тачи рекао да неће учествовати у преговорима са Лајчаком …

Председник Тачи не би требало да учествује у разговорима са Лајчаком, јер би за то био компетентан премијер Косова. Сец́ате се да је када је започео дијалог, почео с премијерима обе стране. А кад су преузели друге функције – председника – дијалог се пребацио на њих. Дакле, никада није постојао институционални разлог за то. Одувек је имао везе са личном влашћу.

Што се тиче улоге САЂа, то је био непријатељски потез. Чин малтретирања Трампове администрације, не само против Владе Косова, која је након избора правилно конституисана, вец́ и према Европљанима. То је учињено у настојању да се маргинализује ЕУ и маргинализује Курти. Била је то врло агресивно деловање које је притом било јавно. Увек се извесне ствари догађају иза кулиса. Не може увек постојати јединство између ЕУ и САД, али видети толико неслагања у јавности … Мислим да је то покушај САД да преузме контролу над процесом.

Србија се такође ускоро суочава са изборима. За сада нема знака са српске стране да је можда променила свој став о Косову. Имајуц́и у виду сва ова дешавања, какве су наде да ће дијалог донети резултате?

Не очекујем – и нисам једини – много промена у Србији. Опозиција у Србији је слаба и подељена. Ови избори су готово формалност која се мора спровести пре него што се дијалог обнови.

Не знам која је последња фаза Вучићеве игре и не знам шта он ради да припреми политичку сцену и јавно мњење за неизбежни закључак овог дијалога, а то ц́е бити потпуно признање независности Косова. . Косово је ван контроле Србије већ 20 година. Мислим да ниједан разуман посматрач нема илузију да ће се Косово вратити под суверенитет Србије. Мислим да је време да Србија прихвати ту чињеницу и прихвати стварност на терену.

Подели на: