Најновије вести

Вредна информатичка опрема за школе и Универзитет у Косовској Митровици

Вредну информатичку и материјално – техничку опрему, која је набављена средствима Владе Републике Србије преко Канцеларије за Косово и Метохију, образовним установа у Косовској Митровици уручио је данас председник Привременог органа ове општине Александар Спирић.

Истакавши да је образовање један од темеља опстанка на Косову и Метохији, Спирић је рекао да у Косовској Митровици можемо бити задовољни образовним системом и када је у питању кадар као и успеси ђака.

– Канцелрија за КиМ, пре свега сектор за образовање и помоћница дирерктора Светлана Миладинов, учуинила је да се побољша и обогати свака учионица и свака школа у нашем граду – казао је Спирић
Нагласивши да су деца највећи ресурс и потенцијал за будућност, Спирић је рекао да су сви заједно опредељени да стварају боље прилике за њихово одрастање и образовање.
Спирић је и овом приликом указао на бројне изазове са којима смо суочени на овим просторима и позвао на јединство, које ће нас, како је рекао, “оснажитити и показати да смо истрајни и да остајемо на путу а то је нераскидива и трајна веза са државом Србијом”.
Осим опреме Медицинској школи са домом уеченика и свим основним школама, информатичка опрема је данас уручена и Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.
Ректор Приштинског универзитета Здравко Витошевић захвалио се на испорученој опреми која им је, како је рекао, неопходна и која је стигла у складу са њиховим захтевима, као и на томе да су људи у Општини и Кацеларији имали разумевања за потребе Универзитета. Он је указао и на добру сарадњу са локалним самопуправам на КиМ и подршку и разумевање и, како је рекао, нада се и да Универзитет показује довољно разумевања за потребе локалних самоуправа и да заједно раде на једном систему који ће омогућити бољи живот и рад свих који живе на просторима Косова и Метохије.
Осим рачунарске опреме овом приликом Универзитету је уручена и машина за штампање диплома и додатака диплома. По речима ректора, реч је о најсавременијој, софистицираној опреми за издавање диплома, која је јединствена и онемугућава кривотворење.
Он је истакао и да на Универзитету велику пажњу посвећују улагању у кадрове и подлмађивању наставничког кадра. Навео је да је у прошлој години 76 младих истраживача примљено на неки од 10 факултета овог универзитета. Такође је истакао да им је приоритет да Универзитет добије најбоље кадрове а то су свакако најбољи студенти са овог универзитета. Као и да су у договору са општинама постигли да њихови најбољи студенти имају приоритет приликом запошљавања.
Витошевић је рекао да је у току и реакредитација 92 програма на 10 факултета овог универзитета, и то на сва три академска нивоа, почев од основних до докторских студија.
– Наш универзитет је и чланица Европске универзитетске асоцијације и 202. универзитет у Европи који је урадио екстерну еволуацију квалитета и ми као један од европских униврзитета имамо документ који потврђује да је наш универзитет позициониран у простору и систему европског образовања, а кроз чаланство у Конференцију универзитета Србије ми смо и колективно члан европске универзитетске асоцијације – подвукао је Витошевић.
Након посете Медицинској школи и Ректорату Спирић је информатичку опрему уручио и директорима свих митровачких основних школа.
У име школа захвалио се директор ОШ “Бранко Радичевић” Иван Запорожац
– Ово што сте данас видели је само један мали део колико дражава Србија, Канцеларија за КиМ и Привремени орган општине Косовска Митровица улажу у образовање. Циљ свих нас, свих школа на територији КиМ је да напредују у свом раду и да иду у корак са временом – казао је Запорожац.
С.К.

Подели на: